OVO JE SPISAK FAKULTETA I ŠKOLA KOJE SE “ČEŠLJAJU” ZBOG LAŽNIH DIPLOMA

VIJESTI

Proširen je spisak osumnjičenih i broj fakulteta iz oba entiteta i Brčko distrikta koji su sporazumno djelovali s ciljem neovlaštene kupoprodaje javnih isprava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i policijski tim službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) intenzivno rade na istrazi u predmetu visoke korupcije zbog nezakonitog izdavanja i prodaje fakultetskih diploma.

Da je riječ o obimnoj istrazi svjedoče najnovije informacije iz državnog Tužilaštva prema kojim je istraga proširena na još nekoliko visokoškolskih ustanova u oba entiteta i Brčko distriktu, što je potvrdio državni tužilac Senad Osmić. Detalje o tome dokle se došlo u istrazi nedavno je zatražio šef Kluba poslanika SBiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić, podsjećajući da je SIPA u februaru izvela akciju Klaster u više gradova naše zemlje.

– Intenzivno se vrši analitička obrada izuzetno obimne dokazne građe i materijalne dokumentacije koja je po naredbama Suda BiH privremeno oduzeta od visokoškolskih ustanova, uz istovremeno provođenje potrebnih vještačenja, saslušanja velikog broja svjedoka i drugih istražnih radnji. Istragom je obuhvaćeno 15 osumnjičenih lica, među kojima su i službena i odgovorna lica, uposlenici i vanjski saradnici visokoškolskih obrazovnih ustanova iz oba entiteta i Brčko distrikta i to:

Nezavisnog univerziteta NUBL, Univerziteta za poslovne studije UPS, Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej, Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment PIM, Panevropskog univerziteta Apeiron, svi iz Banje Luke. Tu je i Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Brčko distrikt, te Univerzitet modernih znanosti CKM i Visoka škola Union iz Mostara, precizira Osmić

Oni su osumnjičeni da su sporazumno djelovali s ciljem neovlaštene kupoprodaje javnih isprava – diploma visokoškolskih ustanova, čiji promet nije dozvoljen propisima BiH.

Spomenuta grupa je u dužem periodu u Banjoj Luci, Prijedoru, Travniku, Brčkom, Mostaru, ali i u drugim gradovima, kao i drugim državama pronalazila lica zainteresovana za nezakonito sticanje diploma o stečenim akademskim titulama ili stručnim srednjoškolskim zvanjima ili zanimanjima na tim obrazovnim ustanovama, dakle, radi kupoprodaje diploma, tako što je dogovorno organizovala nezakonito izdavanje diploma o stečenim fakultetskim zvanjima ili zanimanjima bez stvarnog provođenja nastavnog procesa i polaganja ispita.

– Dobio sam zadovoljavajući odgovor i, koliko vidimo, proširuje se broj univerziteta u odnosu na raniji period istrage, vrlo transparentno vidimo koji univerziteti su kritični. Vidjet ćemo šta će istraga pokazati i ne treba ništa prejudicirati, kaže nam Čavalić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *