MAGAZIN

Dječaci od 10 i 12 godina, koji su mučki ubili deda Todora i opljačkali 32 mjesta, pobjegli, policija ih traži!

  • 1 Decembra, 2023
  • 0

Dečaci Z. N. (12) i V. N. (10) koji su 14. aprila ove godine u Tovariševu mučki prebili Todora Šunjku (75) i tom prilikom naneli mu teške telesne

Dječaci od 10 i 12 godina, koji su mučki ubili deda Todora i opljačkali 32 mjesta, pobjegli, policija ih traži!

Dečaci Z. N. (12) i V. N. (10) koji su 14. aprila ove godine u Tovariševu mučki prebili Todora Šunjku (75) i tom prilikom naneli mu teške telesne povrede od kojih je posle tri meseca agonije preminuo, a zatim u Novom Sadu počinili 32 krađe i pokušaja krađe pobegli su iz smeštaja ustanove socijalne zaštite, saznaje “Blic”.

Oni, kako saznajemo, s obzirom na to da su u pitanju mlađi maloletnici, nisu mogli biti smešteni u ustanovu zatvorenog tipa, a to su i iskoristili da pobegnu. Policija je obaveštena i traga za njima.

“Tražili su mi dodatnu dokumentaciju”

Rođak 75-godišnjeg Todora Šunjke koji je od posledica prebijanja preminuo u julu mesecu, potvrdio je da su ga kontaktirali iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu kako bi dobavili dodatnu dokumentaciju radi procesuiranja maloletnih delinkvenata.

– Pozvali su me iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i tražili su da im dostavim Todorovu otpusnu listu sa Neurohirurgije u Novom Sadu gde je završio nakon prebijanja kao i izveštaj sa obdukcije. Kada sam ih pitao za šta im to treba rekli su mi da su dečaci koji su ubili našeg Tošu ponovo počinili niz krivičnih dela. Džaba im sva ta dokumentacija. Ja stvarno ne znam kako će se naša država izboriti sa njima jer su krivično neodgovorni – rekao je za “Blic” Dušan Jovanov uz napomenu da se nada da će za nesreću koja je zadesila Tošu i njegovu porodicu konačno neko nekada odgovarati.

Nisu krivično odgovorni jer su maloletnici

Kako saznaje “Blic”, dečaci su ostali na slobodi nakon teškog krivičnog dela koje su počinili u Tovariševu, za koje nisu krivično odgovorni jer su maloletnici. Od tada su identifikovani kao počinioci 32 krivična dela.

 

Kako je potvrđeno za “Blic” iz novosadskog Osnovnog javnog tužilaštva, postupak dokaznih radnji protiv majke je u toku.

– Povodom krivične prijave PU Novi Sad, zaprimljene kod ovog Tužilaštva dana 10.07.2023. godine, pred ovim Tužilaštvom u toku je postupak dokaznih radnji protiv S.N. zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz člana 193 stav 1 Krivičnog zakonika, te će nakon prikupljenih svih dokaza i sagledavanja celokupnog činjeničnog stanja biti doneta javnotužilačka odluka – navedeno je u odgovoru OJT.

.

FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ, USTUPLJENE FOTOGRAFIJE / RINGIER

.

Za to vreme majka ima starateljstvo nad njima, a ukoliko bi joj pak bilo oduzeto jedino je moguće da nadležni Centar za socijalni rad primeni mere koje su u njegovoj nadležnosti kao organa starateljstva. Te mere, dok ne napune 14 godina ne mogu biti smeštanje u ustanovu zatvorenog tipa.

– Krali su sve i svuda. Najviše na Detelinari i oko Bulevara oslobođenja. Mesare, prodavnice, restorane, cvećare, menjačnice, a opljačkali su čak i salon za pse. Nema gde nisu provaljivali, a ukrali bi sve što su smatrali da mogu da unovče. Osim novca krali su cigarete, mobilne telefone, pića i razne druge stvari, a policija je i ranije podnosila prijave – saznali smo nezvanično.

Sada se sumnjiče za sedamnaest teških krađa, devet pokušaja ovih krivičnih dela, pet krađa i jedno krivično delo razbojništvo.

Pretukli starca nasmrt

Kako je “Blic” već pisao u julu, Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneta je krivična prijava od strane Policijske stanice Bačka Palanka, pod čijom jurisdikcijom je Tovariševo, protiv maloletnog Z.N. zbog krivičnog dela teška telesna povreda.

Tri meseca nakon napada na 75-godišnjeg Todora Šunjku, kada je od batina i preminuo, iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu rečeno je da je “postupak još uvek u toku i u fazi je prikupljanje potrebnih obaveštenja”.

Pošto je izvršilac dete jer nema navršenih 14 godina života, čak i da se utvrdi da je izvršeno krivično delo biće doneto rešenje o odbacivanju krivične prijave, jer se prema deci ne može voditi krivični postupak ali će se o tome obavestiti nadležni organ starateljstva radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti prema detetu i njegovim roditeljima – rekli su za “Blic” u novosadskom Višem javnom tužilaštvu.

Oni su tada dodali i da imaju saznanja da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu započelo provere vezano za roditelje maloletnog Z. N. u pogledu krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, što je za “Blic” i potvrđeno.

Tražili mu novac, pa ga brutalno pretukli

Podsetimo, Todor Šunjka je nakon prebijanja prebačen na Neurologiju u Novom Sadu. Zadobio je teške povrede glave i pluća. Rođaci su ga prebacili u banju u Melencima gde je pao u komu, a potom su mu se pojavile komplikacije na plućima, zbog čega je hitno prevezen u bolnicu u Zrenjaninu, ali mu nažalost nije bilo spasa.

Meštani će Todora pamtiti kao mirnog čoveka koji, kako kažu, nikad nikom nije uputio nijednu ružnu reč. Todorov rođak Dušan rekao je da o tome koliko je bio dobar svedoči i to što je sveštenik odbio da naplati uslugu za njegovu sahranu.