MAGAZIN

JOVANKU BROZ SU OSTAVILI DA UMRE SAMA I ODUZELI JOJ SVU IMOVINU! Sestra prve dame otkrila: Zbog ovoga je TITO od svih izabrao NJU

  • 7 Decembra, 2023
  • 0

Na današnji dan u Pećanima je 1924. rođena je nekadašnja prva dama SFRJ Jovanka Broz (devojačko Budisavljević). Bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza

JOVANKU BROZ SU OSTAVILI DA UMRE SAMA I ODUZELI JOJ SVU IMOVINU! Sestra prve dame otkrila: Zbog ovoga je TITO od svih izabrao NJU

Na današnji dan u Pećanima je 1924. rođena je nekadašnja prva dama SFRJ Jovanka Broz (devojačko Budisavljević). Bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Kao supruga predsednika SFRJ i prva dama, učestvovala je u brojnim međunarodnim posetama, kao i prijemu značajnih ličnosti koje su dolazile u SFRJ. Bila je akter i svedok brojnih istorijskih događaja druge polovine 20. veka.

Josip Broz Tito, Jovanka Broz
FOTO: PROFIMEDIA

Ipak, njen život nije bio tako srećan kada se ugase kamere. Nakon Titove smrti Jovanka je provela godine u samoizolaciji.

O životu Jovanke Broz snimljena je igrano-dokumentarna serija “Jovanka Broz i tajne službe”.

U seriji su se usponom i padom prve dame Jugoslavije bavili istoričari i poznavaoci društvenih prilika tog perioda, ali i neko ko je krvno bio najpovezaniji sa njom – njena mlađa sestra Nada Budisavljević.

Nada Budisavljević
FOTO: PRINTSCREEN RTS

U jednoj od epizoda pomenute igrano-dokumentarne serije Nada je govorila i o odnosu Tita i njene sestre u danima pre njegove smrti, ali i o danima kada je Jovanka ostala sama.

– Jovanka je pokušavala svakog dana da telefonira bolnici u kojoj je ležao Tito, međutim, nisu joj dali da stupi u kontakt sa njim. Jednog dana je bio na terapiji, drugi put je spavao…i tako, sve su bili izgovori. Uglavnom, nikad im nisu dali jedno sa drugim da razgovaraju – rekla je Nada.

Kada je Josip Broz Tito preminuo, retki koji su Jovanki izjavili saučešće su bili ćerka i sin pokojnog egipatskog predsednika Nasera i Indira Gandi.

Leka Ranković, Aleksandar Leka Ranković, Jovanka Broz, Tito, Josip Broz, Josip Broz Tito
FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

– Jedino Indira Gandi nije poverovala u zvaničnu verziji da Jovanka ne želi nikog da primi nakon smrti supruga, i jedino je ona došla da joj izjave saučešće. I u kući u kojoj pre toga nije bilo nikog i ničega, odjednom su se stvorili konobari, čajevi, kolači, sekretari… – nastavila je Nada.

A onda, ubrzo nakon smrti, u rezidenciju u Užičkoj 15 ušli su ljudi koji su punih 10 sati pretresali kase i prostorije.

– Već je bilo veče, 10 sati uveče, ona je meni telefonirala nekim samrtničkim glasom da dođem. I ja sam došla, ušla sam u salon sa terase i videla grupu ljudu koji su se razmileli po kući, kako gledaju slike, nameštaj i jedan čovek koji je bio valjda šef grupe koji je u sred noći ima tamne naočare, koji je bio jako važan, tražio je od Jovanke da mu da ključeve skoje kancelarije. Ona je rekla da ne zna gde su i da ne može da se seti. A i nije mogla da se seti jer je bila prepadnuta svim tim, a onda je on nju počeo da trese za ramena i traži ključ. I onda je nekom telefonirao, pa su počeli da obijaju Jovankinu kancelariju… – ispričala je Nada.

Jovanka Broz
FOTO: PROFIMEDIA

Nakon toga, Jovanka Broz je ostavljena zubu vremena da bude zaboravljena, a umrla je sama u kući koju su joj dodelili 20. oktobar 2013.

U pomenutoj seriji Nada je rekla da je njena sestra bila veoma vešta, hitra i sposobna, te da su to osobine koje su je kvalifikovale za rad na dvoru, a onda je navela neke od njenih podviga tokom rata.

Jovanka Broz, Josip Broz Tito
FOTO: PROFIMEDIA

Pričalo se da su nju doveli tamo zato što je lepa i zgodna. Ja verujem da su nju za rad kod Tita preporučile njene organizacione sposobnosti. U toku rata, kada je bio desant na Drvar, ona je bila zadužena za bolnicu. Ona je izvukla sve ranjenike iz Drvara. Na Sremskom frontu je osnovala bolnicu. Kada je bilo oslobođenje Beograda, ona je osnovala bolnicu u zgradi u kojoj smo mi kasnije išle u školu. Sad je to Pedagoški fakultet – navela je najmlađa sestra velike Jovanke Broz.

(Kurir.rs)