OVA TRI MUSLIMANSKA IMENA SRBI MASOVNO DAJU SVOJOJ DJECI: Mislili su da su stara srpska imena, KAD VIDITE OVO…

MAGAZIN

Kada očekujete dolazak nove bebe, jedan od divnih zadataka je odabir imena. To je odgovornost koju roditelji voljno preuzimaju, jer prepoznaju značaj imena u oblikovanju identiteta svog djeteta i izdvajanju od drugih.

Trendovi imaju moć da utiču na popularnost imena za devojčice, uzrokujući da ona variraju tokom vremena. Trenutno postoji snažna želja za kratkim i nekonvencionalnim imenima koja posjeduju karakteristična i individualistička značenja.

Dok se srpski roditelji obično odlučuju za trajna i konvencionalna imena kada daju imena svojoj deci, javlja se sklonost ka odabiru imena sa arapskim korenima.

U okviru sadržaja ovog članka otkrićemo izuzetna značenja koja stoje iza tri najveća muslimanska imena koja se često daju devojčicama u Srbiji.

Sara

Izraz “sarai” služi kao osnova za ime “Sara” koje označava ženu cijenjenog društvenog statusa ili princezu. Kada se naiđe, arapski prevod ovog imena zrači osjećajima oduševljenja, sjaja i zadovoljstva. Sara je stekla značajnu popularnost u raznim iteracijama kako u muslimanskim tako i u kršćanskim društvima. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, Sara je dosljedno održavala svoju poziciju jednog od 10 najomiljenijih imena djevojaka u posljednje vrijeme.
Emma

Izvedeno od različitih dužih imena, ime Emma ima više značenja. U Srbiji se najčešće koristi kao skraćeni oblik Emilio, dok se kod muslimana često povezuje sa Eminom ili Emirom. Porijeklo imena može se pratiti do njemačkog izraza “ermen”, što se prevodi kao “cjelina” i “univerzalna”. Zbog toga je Ema odlična opcija za ime za dijete.
Hannah

Porijeklo imena Hana može se pratiti do arapskih korijena, gdje ono označava ženu koja posjeduje mudrost, obrazovanje i inteligenciju. Osim toga, vjeruje se da ime ima veze sa biljkom kane, koja se naziva hannan, što simbolizira “milost”. Varijacije ovog imena mogu se naći na više jezika, a Hana, Hanna i Hannah su najraširenije u Evropi. U ranom dijelu 20. stoljeća, Hana je uživala umjerenu popularnost u Češkoj i raznim zemljama sjeverne i centralne Evrope, posebno u Njemačkoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *