OVO JE GLAVNI SIMPTOM SRČANOG UDARA KOJI JE IMAO DEJAN MILOJEVIĆ: Javlja se 30 DANA RANIJE, a mnogi ga NE PRIMEĆUJU

MAGAZIN

Srčani udari, koji se nazivaju i infarkti miokarda, veoma su česta pojava, procenjuje se da se u svetu događa svakih 40 sekundi, i češće.

Tokom srčanog udara dolazi do prekida dotoka krvi koja snadbeva srce kiseonikom i srčani mišić počinje da odumire.

Koronarna arterijska bolest (CAD) je glavni uzrok srčanog udara. Manje čest uzrok je ozbiljan grč ili iznenadna kontrakcija koronarne arterije koja može da zaustaviti dotok krvi u srčani mišić, piše CDC.

Simptomi mogu da se pojave i mesec dana pre nego što dođe do infarkta. Zbog toga je važno da takve simptome ne ignorišete, jer bi to moglo ozbiljno da vam ugrozi zdravlje i dovede vas u situaciju kada vam život može biti u pitanju.

Glavni simptomi srčanog udara

Bol u grudima ili nelagodnost – Većina srčanih udara uključuje nelagodu u sredini ili na levoj strani grudnog koša koja traje duže od nekoliko minuta ili koja nestaje i vraća se. Nelagoda se može osećati kao neprijatan pritisak, stezanje ili bol.

Osećaj slabosti, vrtoglavice ili nesvestice – ovaj osećaj takođe može da prati i znojenje.

Bol ili nelagoda u vilici – ovaj osećaj može da se javi i u vratu ili leđima.

Bol ili nelagoda u rukama – javlja se u jednoj ili obe ruke ili u predelu ramena.

Kratak dah – ovu pojavu često parti nelagoda u grudima, ali otežano disanje može da se desi i pre nelagode u grudima.

Drugi simptomi srčanog udara

Srčani udar

srčanog udara mogu da uključuju neobičan ili neobjašnjiv umor i mučninu ili povraćanje. Žene češće imaju ove druge simptome.

Od hroničnog umora pati 70 odsto žena, ali ako se nikada ranije nisu susrele sa ovim stanjem, on može da bude jedan od glavnih simptoma koji ukazuje na predstojeći srčani udar.

Iako i muškarci mogu da budu u opasnosti, istraživanja su pokazala da je to češća pojava kod žena.

Manifestuje se kao nedostatak energije i motivacije. Jednostavne aktivnosti poput raspremanja kreveta ili tuširanje mogu da se učine nemogućim u ovoj situaciji.

Bol u predelu trbuha je primećena kod 50 odsto slučajeva srčanog udara. Mučnina, osećaj nadutosti ili „nervoza“ želuca su simptomi koji će se pojaviti i kod žena i kod muškaraca.

Ovakav bol je najčešće ponavljajući, pojavi se, pa nestane, pa se ubrzo ponovo pojavi. Tada osoba nije u u stanju da obavlja bilo kakvu fizičku aktivnost.

Pojedine faktore rizika ne možete da kontrolišete, kao što su godine ili porodična istorija, pol i rasa. Ali možete preduzeti korake da smanjite rizik promenom faktora koje možete da kontrolišete, a to su najčešće gojaznost, visok nivo holesterola, pušenje, konzumiranje alkohola ili stres, piše Healthline.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *