Divna vest za majke i natalitet! Tri godine radnog staža po detetu i 110 evra veća penzija

GLOBUS

Za vreme podizanja dece, majke će biti otprilike u istom položaju kao da su plaćale doprinose na osnovu prosečnih primanja svih osiguranika

 

U Nemačkoj, žena može dobiti čak tri godine radnog staža za svako dete, a te godine joj ulaze u potreban uslov od pet godina staža za penziju. Osim toga, penzija će joj biti veća za 110 evra. To vreme im se računa kao da su radile i uplaćivale doprinose.

Sajt mirovina.hr pravi poređenje s Hrvatskom, gde žene koje su penzionisane pre 2019. ne dobijaju dodatnih šest meseci radnog staža, dok one koje su penzionisane nakon 2019. – dobijaju. Ali, opet, to je samo pola godine u odnosu na tri godine.

Znatno je povoljnija situacija za majke u Nemačkoj,pogotovo za one koje ne rade. Bitna razlika u odnosu na Hrvatsku je da im taj staž ulazi u uslov za penziju, kako je već rečeno, a to znači da, ako im je potrebno najmanje pet godina radnog staža za penziju, tri godine mogu ostvariti već samom činjenicom što su odgajale dete.

Naravno, staž se povećava zavisno od broja dece. Na kraju, to će im doneti i veću penziju.

Ako je vaše dete rođeno 1992. godine ili kasnije, nemačko penzijsko osiguranje vam u obračun može priznati prve tri godine nakon rođenja deteta. Za ranije rođenu decu mogu se priznati dve godine i šest meseci (‘penzija majke’). U slučaju više porođaja, vreme se umnožava na odgovarajući način, piše Fenix-magazin.de.

Važno je, pritom, voditi računa da se za ostvarivanje ovog prava treba prijaviti, odnosno predati zahtev penzijskom osiguranju.

Periodi odgajanja deteta obavezni su doprinosi koji direktno utiču na iznos penzije majke, kažu iz nemačkog penzijskog osiguranja. Za vreme podizanja dece, majke će biti otprilike u istom položaju kao da su plaćale doprinose na osnovu prosečnih primanja svih osiguranika.

Dobiće nešto manje od jednog penzijskog boda za godinu dana odgajanja deteta, što od 1. januara daje penziju u visini od 37,60 evra mesečno. Sa tri moguće godine roditeljskog staža, majke bi imale oko 110 evra višu mesečnu penziju.

(Telegraf Biznis)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *