VIJESTI

BRITANSKI STRUČNJAK ŠOKIRAO SVET: Da nije UNIŠTENA, Jugoslavija bi danas bila SVETSKA SILA a Beograd GLAVNI GRAD EVROPE

  • 16 Januara, 2024
  • 0

U svom autorskom tekstu Phil Butler tvrdi da bi Evropska unija doživjela značajan pad snage i globalnog uticaja da nije bilo Pokreta nesvrstanih. Beograd bi postao centralno čvorište,

BRITANSKI STRUČNJAK ŠOKIRAO SVET: Da nije UNIŠTENA, Jugoslavija bi danas bila SVETSKA SILA a Beograd GLAVNI GRAD EVROPE

U svom autorskom tekstu Phil Butler tvrdi da bi Evropska unija doživjela značajan pad snage i globalnog uticaja da nije bilo Pokreta nesvrstanih. Beograd bi postao centralno čvorište, privlačeći celu Evropu, uključujući šest republika koje se trenutno bore za resurse iz Brisela.

Opšte je poznato da su dvije “činjenice” široko priznate. Prvo, raspad Jugoslavije može se pripisati mešanju zapadnih sila koje su se protivile postojanju jake i uticajne zemlje u srcu Evrope. Drugo, do raspada Jugoslavije ne bi došlo da jugoslovenski narod nije imao inherentne tendencije koje su dovele do njenog propasti; pružili su plodno tlo za uništenje. Imajući to na umu, predstavljamo vam najzanimljivije odlomke iz članka Phila Butlera “Kako je Jugoslavija sirijska prije 25 godina”, koju je napisao britanski stručnjak za istočnoevropska pitanja.

Zaronimo u carstvo alternativne stvarnosti u kojoj Jugoslavija ostaje netaknuta. Da bi se u potpunosti shvatio značaj proteklih 25 godina, neophodno je sagledati događaje oko Jugoslavije i zapadnu intervenciju koja se dogodila. Zamislite samo Evropu u kojoj Jugoslavija ima istaknutu poziciju među svojim narodima. Za mene to nije nategnuta ideja. U stvari, Jugoslavija je bila izvanredan dokaz kulturnog i ljudskog istraživanja, što je čini jednim od najneobičnijih eksperimenata u istoriji.

Snimljena na neodređenoj lokaciji unutar Jugoslavije, vjerovatno krajem 1970-ih, predstavljena je slika koja prikazuje aktivan angažman mladih. Fotografija, preuzeta sa Wikimedia Commons i pripisana Pinkiju, služi kao vizuelni testament napora preduzetih tokom ovog perioda.
Jugoslavija je nastala na raskrsnici bivše Austro-Ugarske monarhije i Otomanskog carstva, okupljajući različite zajednice iz obje kulturne sfere na način koji je podsjećao na vrijeme Aleksandra Velikog. Taj poduhvat trajao je više od pedeset godina, u težnji da se uspostavi jedinstvena nacija za sve južnoslovenske narode. Dok je Jugoslavija bila djelimično vođena geopolitičkim interesima Britanije i Francuske da obuzda uticaj Njemačke, ona je u osnovi oličavala racionalan i pravičan pojam.

Krfska deklaracija predložila je uspostavljanje ustavne monarhije po uzoru na Englesku. Uprkos privremenoj suspenziji ustava i izbora od strane kralja Aleksandra, ovaj poduhvat je i dalje pokazao potencijal. Međutim, izazovi rata, političkog manevrisanja i vanjskih pritisaka uticali su na ovu globalnu silu u nastajanju. Kao što je to često slučaj u takvim eksperimentima, pojavila se potreba za autoritarnom vladavinom, koja se čak smatrala poželjnom. U to vrijeme Josip Broz Tito, nacionalni heroj, diktator i poznata ličnost širom svijeta, došao je na vlast. Njegova instrumentalna uloga u stvaranju Pokreta nesvrstanih bila je i značajna i velikodušna, posebno za narod Jugoslavije. Naime, temelji ovog pokreta su postavljeni u Beogradu 1961. godine.

Posmatrajući raspad Jugoslavije kroz ovu sočivu, postaje evidentno da su geopolitička razmatranja Washingtona bila u igri. Nema potrebe da specijalizovane istraživačke institucije shvate zašto je predsednik Bill Clinton odlučio da interveniše u Bosni tek 1995. godine. U stvarnosti, Clinton je samo nastavljao politiku destabilizacije prema jugoslovenskom socijalizmu, koju je pokrenuo njegov prethodnik Džordž Buš stariji. sada se otkriva da su pobunjenici, tajno obučeni od strane Sjedinjenih Država, odigrali ključnu ulogu u fragmentaciji regiona. To je postignuto preko Atlantske brigade, organizacije koja se sastojala od oko 400 boraca, koji su se borili zajedno sa OVK na Kosovu.

Slično nedavnim događajima u Ukrajini, Libiji i Siriji, priča o francuskom pojedincu koji daje upute pripadnicima Atlantske brigade služi kao podsjetnik. Prepoznatljivi obrasci se pojavljuju kao neosporna stvarnost: užasna bojna polja unutar priznate nacije Jugoslavije, beskrupulozni investitori koji profitiraju od prošlih nesreća, i krivica američkih predsjednika, britanskih plemića i njemačkih industrijalaca vezanih za neonacizam, ostavljajući neizbrisive mrlje na svojim rukama .

Afganistan, Irak, Arapsko proljeće i Ukrajina su slijedili jugoslovenski model, služeći kao nacrt za put kojim će krenuti. Odvratna priča o genocidu u ime demokratije previše je odbojna da bi se uopće raspravljalo. Ovi narodi su nazadovali za dva stoljeća, uronili u pusto srednjovjekovno postojanje. Bivši Jugosloveni sada gledaju na EU i NATO kao na jedini održivi put za bijeg. Iako je tačno da su obe strane počinile zločine tokom sukoba na Kosovu, ovo nije fokusna tačka moje rasprave. Umjesto toga, sveukupna katastrofa zahtijeva pažnju.
Dozvolite mi da počnem isticanjem činjenice da su građani bivše Jugoslavije izgubili svoja prava izražajna sredstva. Osim toga, raspad ove nacije rezultirao je tragičnim gubitkom i raseljavanjem miliona pojedinaca, ali to je sasvim zaseban narativ. Dozvolite mi da vam predstavim svoju “fantaziju” u vezi sa Jugoslavijom, koja ima za cilj da ponudi novu perspektivu. Osnova Jugoslavije počivala je na ideji da se južnoslovenski narodi ujedine i prestanu sa stanjem ugroženosti i rascjepkanosti. Stvaranje Ujedinjene nacije Jugoslavije predstavljalo je veliki izazov imperijalističkim ambicijama koje preovlađuju u našem savremenom svetu.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Jugoslavija, socijalistička nacija, pojavila se kao svijetli primjer uspjeha u Evropi. Od 1960. do 1980. godine ova zemlja je svjedočila neviđenom ekonomskom i društvenom napretku, hvalila se visokim kvalitetom života, dostupnom zdravstvenom zaštitom i obrazovanjem, zagarantovanim pravom na zaposlenje, jednomjesečnim plaćenim odmorom, stopom pismenosti koja prelazi 90 posto i prosječnim životom. očekivani vek od 72 godine.

Koliko ja znam, nijedna od nedavno formiranih balkanskih nacija ne može polagati pravo na ni djelić takvog prosperiteta. Obilje bogatstva unutar Jugoslavije je upravo ono što je privuklo pažnju zapadnih frakcija koje su tražile njenu propast. Građani Jugoslavije su takođe uživali u prednostima pristupačnog stanovanja, javnog prevoza po razumnim cenama i pristupačnih komunalija. Štaviše, neprofitne organizacije su bile u javnom vlasništvu, što je bila ideja koja se kosila sa idealima zapadnih demokratija. Bilo je imperativ da se ovoj naciji ne dozvoli da se takmiči sa Nemačkom, Francuskom, a posebno Britanijom. Čak ni bankari Londona i Luksemburga nisu bili u stanju da izvuku milijarde iz socijalističkog sistema.

Raspad Jugoslavije bio je neizbježan ishod.

Michael Parenti, renomirani pisac i politikolog, koji trenutno radi kao gostujući profesor na Institutu za političke studije u Washingtonu, pružio je živopisan opis američkog cilja u vezi sa Jugoslavijom. Cilj je bio da se jugoslovenski region transformiše u teritoriju Trećeg sveta, lišenu mogućnosti da sledi sopstveni put razvoja. Ova transformacija bi za sobom povukla ekonomiju u ruševinama, sa svojim obilnim prirodnim resursima potpuno dostupnim multinacionalnim korporacijama, posebno mineralima bogatom Kosovu. Osim toga, namjera je bila da se stvori populacija osiromašenih, a ipak obrazovanih i vještih pojedinaca koji bi bili primorani da rade za male plate, što bi posljedično dovelo do pada plata širom Zapadne Evrope.

Pored toga, cilj je bio da se razgradi sektor nafte, inženjeringa, rudarstva, automobila i đubriva, zajedno sa raznim drugim industrijama, kako bi se eliminisala konkurencija sa etabliranim zapadnim proizvođačima. Na Balkanu su Srbi ocrnili Zapad, dok je pukovnik Gadafi demonizovan u Libiji, a trenutno Asad u Siriji, a Vladimir Putin je krajnja meta. Ovo je trenutno stanje našeg svijeta. Kroz apatiju sediranih američkih građana, koje je isprazna privlačnost superkapitalizma učinila glupim, tirani neprestano preuzimaju kontrolu nad globusom.

Zamislite da je Jugoslavija uspjela da izdrži i napreduje kao veliki eksperiment etničke raznolikosti i socijalizma. Uticaj na svijet bio bi dubok, nesumnjivo preoblikujući sadašnje stanje stvari. Jedna značajna posljedica bi bila smanjena moć i uticaj Evropske unije, zahvaljujući kontinuiranom postojanju Pokreta nesvrstanih. Beograd, koji bi služio kao epicentar, privukao bi čitavu Evropu, privlačeći je u šest republika koje se trenutno bore za ograničene resurse iz Brisela.

Još 1991. godine Jugoslavija je bila na 24. poziciji na globalnoj rang listi BDP-a. Trenutno je Bosna i Hercegovina strmoglavo pala na 112. mjesto, a situacija se i dalje pogoršava. Hrvatska se trenutno nalazi na 76. mjestu, iako ju je “Bloomberg” nedavno uvrstio na svoju listu deset najgorih ekonomija svijeta. Makedonija je na 130, dok Crna Gora zaostaje na 149. Slovenija je nešto bolje sa 81. Iznenađujuće, čini se da Srbija pokazuje više stabilnosti u poređenju sa drugim nacijama, rangirajući se na 87. Gledajući unazad, živo se prisjećam prosperitetne ere bivše Jugoslavije na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. Ove igre su označile značajnu prekretnicu jer su bile prve zimske igre kojima je domaćin bila komunistička zemlja. Simbolična baklja je putovala kroz Dubrovnik, Split, Ljubljanu, Zagreb i brojne druge jugoslovenske gradove prije nego što je konačno stigla do Sarajeva.

Dok mi imena dobitnika zlatne medalje izmiču iz sjećanja, jedna figura koja mi je ostala urezana je Vuček, maskota talentiranog slovenačkog umjetnika Jožeta Trobeca. Neobično je kako je ovaj mali vuk ostao sa mnom. Ovaj šarmantni lik predstavljao je balkanske narode, oslanjajući se na značaj vuka u jugoslovenskom folkloru kao simbola hrabrosti, otpornosti i zimskog doba. Razmišljajući o prošlosti, razmišljam o tome kakve bi velike trijumfe mogli postići hrabri i moćni narod Jugoslavije da se vanjske sile nisu umiješale u njegovu sudbinu. Avaj, ta nacija je zauvek nestala.