LIFESTYLE

Damir 5 godina živi u Njemačkoj i ovo je njegova računica. Na hranu ode 800€, za 6 mjeseci se kupi auto, evo koliko vam treba za stan

  • 7 Januara, 2024
  • 0

  Svako ko riješi da ode put inostranstva prvo o čemu brine jesu troškovi. Stan, hrana, računi, auto i sve ostale životne potrebe stavljaju se na papir. Nekoliko

Damir 5 godina živi u Njemačkoj i ovo je njegova računica. Na hranu ode 800€, za 6 mjeseci se kupi auto, evo koliko vam treba za stan

 

Svako ko riješi da ode put inostranstva prvo o čemu brine jesu troškovi. Stan, hrana, računi, auto i sve ostale životne potrebe stavljaju se na papir.

Nekoliko desetina ili hiljada eura, koliko je novca zaista potrebno? Damir Lenart živi u Njemačkoj već 5 godina, smješten je u mjestu Baden-Baden, na jugu, blizu francuske granice.

On na internetu često objavljuje snimke života i rada u Njemačkoj, a prije početka rata u Ukrajini govorio je i koliko novca se zaradi ali i potroši u prosijeku u Njemačkoj.

Važno je u kom gradu živite

Najpre, na početku navodi da je važno u kom gradu živite, ako uzmete Minhen ili neki veći grad, onda su tu troškovi veći, ali su i plate veće. I obrnuto, u sredini gdje su manji troškovi, manje su i plate.

Objavio je prije početka rata i video o cijenama života u Nemačkoj:

“Prva stavka je stan, kada dođete u Njemačku, najam trosobnog stana za jednu porodicu, bez grijanja je oko 700 eura. Na ovu cijenu dolazi još 200 režija. Morate da platite 3 stanarine unaprijed, ukupno 2.100 eura, da biste ušli u stan. Sveukupno dođete na 3.000 eura, taj novac morate imati u džepu pri ulasku u stan. Onda morate namještaj da unesete, to je drugi trošak”, počinje Damir i dodaje da se stan nalazi preko poznanstava i grupa na društvenim mrežama, jer je vrlo teško doći do njega, zbog velike potražnje.

Objasnio je i da se na početku mjeseca plaća stanarina i režije. Struja se posebno prijavljuje, za četvoročlanu porodicu struja košta 50 eura mjesečno.

“Važno je da znate da ne treba uzimati stan koji nema kotlarnicu. Onda imate ogromne račune za struju, bojler je na struju, u sobama su peći na struju, koje troše mnogo. To vam se zaista ne isplati. Dobro je imati bojler, koji grije i vodu i radijator, ako već nema kotlarnica u zgradi. Ako nema grijanje, nipošto ne uzimajte”, rekao je Damir.

Osiguranje – važna stavka

Damir ističe i da je slijedeća važna stavka osiguranje – osnovno osiguranje košta 10 eura, puno znači i treba ga imati. Slijedeća vrsta osiguranja koju morate imati ako živite u Njemačkoj je pravna zaštita koja košta 35 eura, ona vas štiti od tužbi, sudskih postupaka, ugovora koje potpisujete.

Treća stavka koju morate imati u stanu je internet koji iznosi 40 eura, i troškovi korišćenja mobilnih telefona iznose oko 80 eura. Kupovina automobila u Njemačkoj je vrlo isplativa, pa većina ljudi po dolasku na rad u Njemačku, prvo obezbjedi auto:

U Njemačkoj najlakše kupiti auto

“U Njemačkoj je najlakše kupiti auto, to se mora imati kad se ide kući natrag. Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mjesečno iznosi 200 evra. Može ići i oko 500-600 eura, ako hoćete audi A6, 3.0 motor. 60 eura iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 eu
ra za skuplje modele (ful kasko)”, kaže Damir.

Troškovi hrane mogu da variraju: Osnovne namirinice možete kupiti za 400 eura mesečno, ako ne želite da štedite i da “imate svega u kući”, trebaće vam oko 800-900 eura. Ta cijena baš može varirati, zavisi koliko ko troši.

“Kada saberete sve mjesečne troškove, dođete na cifru od 2.100 eura, dodati tu još 100 eura za gorivo i 100 eura za neplanirane razne troškove, mjesečni trošak iznosi oko 2.300 eura. Kada imate kućni budžet od 3.000 eura, možete da živite komotno”, zaključuje Damir, koji kaže da vozači ubedljivo najlakše dođu do posla i dobro su plaćeni.

(Izvor:Kurir.rs)