GLOBUS

Dečak (4) je vaspitačici ispričao NAJSTRAŠNIJU TAJNU SVOG OCA zbog koje je završila na OPERACIONOM STOLU

  • 17 Januara, 2024
  • 0

Ova vaspitačica posao obavlja celim svojim srcem i bićem! Njen postupak je herojski čin. A ako sreća raste samo kada se deli, Nensi Bler, 58-godišnjakinja iz Merilenda u

Dečak (4) je vaspitačici ispričao NAJSTRAŠNIJU TAJNU SVOG OCA zbog koje je završila na OPERACIONOM STOLU

Ova vaspitačica posao obavlja celim svojim srcem i bićem! Njen postupak je herojski čin. A ako sreća raste samo kada se deli, Nensi Bler, 58-godišnjakinja iz Merilenda u Sjedinjenim Američkim državama, najsrećnija je žena na svetu jer je svojom humanošću usrećila veliki broj ljudi. Doniranjem bubrega ocu svog učenika spasila mu je život, a četvorogišnjem Kamdenu omogućila da uz oca odrasta bezbrižno i radosno.

Primećivala je Nensi da već neko vreme da se Kamden izolovao, da dolazi uplakan, da ne razgovara i ne igra se sa svojim drugarima. Znala je da se nešto dešava i znala je da mora da mu priđe, sasluša ga i učini sve što je u njenoj moći da mu pomogne. Kakav god porblem bio. Ipak, ni sama nije očekivala tako tužno onjašnjenje još tužnijeg dečaka, koji je u tom trenutku imao svega četiri godine.

Bubrezi radili na 20%

Kamden je svojoj vaspitačici ispričao da je njegov otac bolestan, da mu je potreban novi bubreg i da se plaši da će ga ‘čike u uniformi ponovo odvesti i da se neće vratiti kući’.

Vaspitačica Nensi

Nensi je znala šta joj je činiti. Ipak, prvo je trebalo pozvati Kamdenovog oca Darolda Pitersona i detaljnije se raspitati o zdravstvenom problemu. Trudila se da bude uviđajna, da svaku misao formuliše najpreciznije i najsmislenije, tako da pokaže saosećajnost i spremnost da pomogne.

U razgovoru koji nije bio lak, ali u krajnjoj instanci plodonosan, ohrabrujuć i nadasve inspirišući, saznala je da njegovi bubrezi rade samo na 20% kapaciteta, a da se zbog dijalize oseća veoma loše i da izgleda veoma bolesno, što je dodatno plašilo malenog četvorodgišnjeg Kamdena.

Nensi je bila duboko pogođena čitavom situacijom i odlučila je da ona bude donor bubrega Daroldu, ukoliko se na testovima pokaže njihova kompatibilnost.

Nensi je bila kompatibilni donor

Prošla je brojna ispitivanja, između ostalog i psihološka, a onda su stigli rezultati – pozitivni. Nensi je bila odgovarajući donor. I čini se da je u tom trenutku ona bila srećnija od Darolda, koji je u tom trenutku počeo da se dvoumi, ne želeći da izlaže vaspitačicu svog sina prevelikoj žrtvi. On je sada bio zabrinut za njeno zdravlje.

Nensi pred polazak na transplantaciju
Nensi pred polazak na transplantacijuFoto:ABC News / youtube

Ipak, Nensi je bila toliko odlučna i spremna na rizik, želela je da svom učeniku omogući svetlu i srećnu budućnost kakvu zaslužuje, tako da povratka nije bilo. Transplantacija je bila urađena. Tim najboljih hirurga iz Ajove uspešno je sproveo nezgodnu operaciju. Dalerdova porodica je obasula hrabru vaspitačicu zagrljajima, poljupcima i obećanjima da će oni zanavek biti uz nju i podržati je u svakom daljem životnom koraku, jer je ono što je ona njima pružila neprocenjivo i nemerljivo.

Nakon što je prošao period adaptacije i oporavka, Kamdenov otac je konačno bio zdrav, a onda su se Nensi i Darold Piterson udružili da podižu svest o važnosti doniranja organa i postojanje Centra za transplantaciju Univerziteta u Ajovi.

Nensi i Darold

Kada su lokalni mediji saznali za čin herojstva vaspitačice, pohrlili su ka njoj, ali Nensi je ostala skromna, ne želeći da uz svoje ime prišije nikakve velike zasluge.

“Imala sam koleginicu koji je pre mnogo godina donirala bubreg. Bio je to važan deo njenog životnog puta i to je bilo inspirativno za mene. Kada sam čula stanje Darelda i Kamdena, osećala sam da je ovo prava stvar”, ispričala je svojevremeno Nensi.

Otac i sin - Darold i Kamden
Otac i sin – Darold i KamdenFoto:Darreld Petersen / Facebook

“Ona je deo naše porodice”

Presrećni otac iz Ajove, sa druge strane, nije znao kako da izrazi zahvalnost.

“Ona je deo moje porodice do kraja života, sviđalo joj se to ili ne. Ona je zaista neverovatna žena. Kako se ikada zahvaliti nekome što vam je spasao život? Tim Ajova Sitija je takođe deo moje porodice. Sve je bilo neverovatno”, rekao je sa velikim osmehom na licu Kamdenov tata, ali na kraju – najsrećniji je bio maleni dečak, koji je iz zahvalnosti svojoj vaspitačici obećao da će biti najbolji učenik kog je ipak imala.