LIFESTYLE

Je li zabranjeno da muž odbije svoju ženu u krevetu?

  • 5 Januara, 2024
  • 0

Pitanje: Eselamu alejkum! Moje pitanje se odnosi na spolni odnos izmedju žene i muškarca u braku i šta ako muž odbije ženu u postelji, a ona ima potrebu

Je li zabranjeno da muž odbije svoju ženu u krevetu?

Pitanje: Eselamu alejkum! Moje pitanje se odnosi na spolni odnos izmedju žene i muškarca u braku i šta ako muž odbije ženu u postelji, a ona ima potrebu i želi da mu izrazi ljubav? Kako da se žena ponese u toj situaciji?

Odgovor: Allahova je neizmjerna blagodat prema ljudima što im propisa brak. U toj neizmjernoj blagodati je znak Njegove opstojnosti. On je rekao: «I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su zaista pouke za ljude koji razmišljaju.» (Er-Rum, 21) Dakle, cilj braka je da čovjek u njemu nađe smiraj.

Ciljevi braka manifestiraju se u smiraju duše pred komešanjem urođenih seksualnih nagona, i to kroz ljubav među supružnicima
Prije svega potrebno je imati jasnu predstavu o spolnom odnosu. Uzvišeni Allah u svakog je čovjeka usadio nagon za seksom kao što je usadio i nagon za hranom i pićem. Upražnjavanje seksa prirodan je čin, dar Allahov. Gospodar svjetova učinio ga je slatkim i privlačnim zbog čega čovjek u njemu uživa. Žena je simbol privlačnosti i vječiti pojam nedokučivosti. Njene čari su interesantne i muškarac u njima potpuno uživa onda kada teško do njih dolazi. Zbog toga lahko dostupna žena gubi ljepotu i čar i biva predmetom kratkotrajnog i privremenog uživanja nakon čega muškarac ponovo ima potrebu za traženjem.

Kada se radi o ženi, ona isto tako mora osjetiti da je poželjna svome mužu. Mora doživjeti njegovu pažnju i nježnost. Mora biti potpuno smirena i prepuštena vođenju osjećaja. Kada se radi o seksualnom zadovoljavanju u zdravom i legalnom braku, islam je protiv bilo kog vida njegova sputavanja. Brakovi pucaju ili su na ivici propasti i zbog toga što jedan ili obadva bračna druga ne mogu naći seksualno zadovoljstvo kod svog partnera. Mnogi bračni partneri nisu svjesni da je upravo seksualni život stub braka i ako on normalno ne funkcioniše, partneri će zadovoljstvo tražiti na pogrešnom mjestu.

Obično zdrav muškarac rijetko odbija seks sa suprugom. Ako se to i desi, onda sigurno postoji razlog. Najčešći razlozi koji muškarca navode na odbijanje spolnog općenja su: veliki umor, bolest, prezaduženost, problem između njega i supruge ili neka druga vrsta psihičkog problema koja slabi negovu seksualnu moć. Također, nekada muž odbijanjem supruge pokušava ju ucijeniti ili kazniti. Potrebno je ispitati da slučajno vašeg muža ne muči jedan od nabrojanih problema. Iako nabrojani razlozi ne opravdavaju njegovu suzdržanost, oni ipak mogu poslužiti u svrhu olakšavajućih okolnosti kako bi ga supruga bolje razumjela.

Važno je da supružnici razgovaraju o problemu odmah kada se desi, jer seksualni faktor igra izuzetno važnu ulogu u brakovima. Nepisano je pravilo da je kuća, u kojoj suprug i supruga ustaju zadovoljni iz postelje, izvor smijeha i harmonije. Isto je i kada odlaze u postelju. Neredovan seks, ili seks u kome ne uživaju podjednako oba partnera može dovesti do narušavanja bračne idile. Zbog toga vam preporučujem da što prije razgovarate o problemu i da budete do kraja otvoreni jedno prema drugome.

Iako je potreba za seksom kod muškaraca izraženija nego kod žena, islamski pravnici u svojim djelima istakli su pravo žene po ovom pitanju i rekli da kada ona ima potrebu muževa je dužnost da udovolji njenoj potrebi osim ako se ne radi o zabranjenim teriminima kada je u mjesečnom ili postporođajnom periodu ili u slučaju da je on bolestan. Jedino kada muž ima pravo odbiti suprugu jeste u slučaju njenog zlonamjernog ponašanja i stalnog zapuštanja bračnih dužnosti. Tada se primjenjuje jedna od tri Kur’anom propisane mjere: 1) opominjanje, 2) seksualna suzdržljivost i 3) kazna. Ako želite više saznati o ovim mjerama pogledajte komentar 34. ajeta sura En-Nisa.

U ovakvim slučajevima najbolje je suočiti se sa problemom i iznijeti ga pred muža, dati mu na znanje, saopćiti mu svoje potrebe. Upravo isto onako kao kad joj je potrebno nešto od materijalnih stvari, odjeće, obuće, prehrane ili higijene. Ta, on je njen suprug. Zašto mu otvoreno ne reći šta je tišti?

Hfz Senaid Zaimović