MAGAZIN

KONAČNO DOLAZI I KOD NAS: KVADRAT KOŠTA SAMO 190 EVRA, A KUĆA JE GOTOVA ZA 2 DANA!

  • 16 Januara, 2024
  • 0

Svaki vlasnik kuće sanja da izgradi kuću u jednom danu, eliminirajući potrebu za napornim zalivanjem ploča i mjesecima zanatskog rada. Ovaj san može postati stvarnost uz korištenje inovativne

KONAČNO DOLAZI I KOD NAS: KVADRAT KOŠTA SAMO 190 EVRA, A KUĆA JE GOTOVA ZA 2 DANA!

Svaki vlasnik kuće sanja da izgradi kuću u jednom danu, eliminirajući potrebu za napornim zalivanjem ploča i mjesecima zanatskog rada. Ovaj san može postati stvarnost uz korištenje inovativne tehnologije koja je već razvijena i uspješno korištena u Kanadi, SAD-u i Rusiji. Ovi revolucionarni građevinski paneli dolaze prethodno opremljeni izolacijom i mogu se izraditi po narudžbi kako bi se uklopili u bilo koju željenu dimenziju, što omogućava brzu montažu u roku od samo 24 sata!

U Srbiji je dugo očekivani dolazak nove tehnologije doneo izgradnju prvih kuća u Bačkoj. Proces izgradnje ovih kuća je znatno brži, sa stostrukim povećanjem brzine u odnosu na tradicionalne metode gradnje. Prednosti ovih kuća daleko nadmašuju one konvencionalne gradnje. Sada, hajde da se udubimo u specifičnosti ovih izuzetnih stanova. Poznati su kao sipa ili sendvič paneli. S obzirom na ekonomske prilike, najtraženije kuće u Srbiji imaju 60 kvadrata. Glavna prednost je njihova mogućnost proširenja i proširenja bez napora.

Pristupačnost materijala je zbog njegovog sastava, jer stiropor služi kao jezgro strukture, eliminirajući potrebu za dodatnom izolacijom. Sip paneli su gotovi građevinski paneli dizajnirani za efikasnu gradnju. Ovi paneli se sastoje od sloja izolacionog materijala u sendviču između dvije čvrste obloge, a međusobno su povezani drvenim gredama tokom procesa izgradnje. Uključivanje izolacije unutar panela značajno skraćuje vrijeme izgradnje.

Prema riječima inženjera Igora Carevića iz SIP Technology, kuća u sivoj fazi košta oko 190 eura po kvadratu. Carevićeva kompanija je prošle godine učestvovala u akciji “Gradimo srcem” i velikodušno poklonila kuću jednoj porodici. Sa budžetom od 10.000 eura može se nabaviti kuća od 50 kvadrata. Iako je ova tehnologija izgradnje zamišljena 1930-ih, postala je održiva tek kada su otkrivene metode proizvodnje panela. Shodno tome, kuće ove prirode počele su da se grade početkom 2000-ih.

Osim pristupačnosti i lakoće ugradnje, ovi paneli nude niz dodatnih pogodnosti. Značajno je da su pokazali izuzetne performanse u hladnim uslovima, jer im nije potrebno prethodno zagrevanje kada dostignu određenu temperaturu. Za njihovo zagrijavanje dovoljna je samo mala količina energije, a zbog svog nebetonskog sastava efikasno sprječavaju ulazak topline. Tsarević elaborira, navodeći da povoljno reaguju i na visoke temperature, osiguravajući da prostorije ostanu ugodno hladne.

Proces izgradnje kuća ubrzava se upotrebom tvornički isečenih zidova, koji se potom montiraju na licu mjesta pomoću drvenih greda ili čeličnih konstrukcija. Debljine ovih panela mogu biti od 124 do 224 milimetra, što efektivno zamjenjuje potrebu za zidom od opeke debljine 150 centimetara. Najveća prednost ove metode je eliminacija betonskih i zemljanih radova, kao i izbjegavanje sporih i neurednih procesa izgradnje, što rezultira završetkom kuće za samo jedan dan. Osim toga, kada se paneli proizvode na licu mjesta, nema potrebe za završnim radovima. Ovi paneli su takođe ekološki prihvatljivi, što ih čini popularnim izborom za izgradnju medicinskih objekata.