MAGAZIN

ODRASLI SE POLOMIŠE DA REŠE OVAJ MATEMATIČKI ZADATAK, DOK GA OSNOVCI ZAVRŠAVAJU KAO OD ŠALE: Da li znate tačno rešenje?

  • 13 Januara, 2024
  • 0

Matematika služi kao sredstvo za vježbanje i izoštravanje uma, a mene zanima da li slučajno znate rješenje ovog osnovnoškolskog zadatka. Poboljšajte svoje kognitivne sposobnosti pamćenjem osnovnih matematičkih operacija.

ODRASLI SE POLOMIŠE DA REŠE OVAJ MATEMATIČKI ZADATAK, DOK GA OSNOVCI ZAVRŠAVAJU KAO OD ŠALE: Da li znate tačno rešenje?

Matematika služi kao sredstvo za vježbanje i izoštravanje uma, a mene zanima da li slučajno znate rješenje ovog osnovnoškolskog zadatka.

Poboljšajte svoje kognitivne sposobnosti pamćenjem osnovnih matematičkih operacija.

Nekoliko godina u prošlosti, identičan matematički “problem” pojavio se na internetu, što je rezultiralo globalnom pomamom. Usledila je žestoka debata u vezi sa preciznošću proračuna za ovu konkretnu jednačinu.

Pokušajte samostalno pronaći rješenje za ovaj zadatak.

Ovo je proces koji smo slijedili da bismo došli do rješenja:

Prije nego što pređemo na izračunavanje razlike unutar zagrade, prvo smo izračunali vrijednost iznad linije, koja je 36 podijeljena sa 3, pomnožena količinom 8 minus 6.

(8-6)=2

Kada nema vidljivog znaka koji razdvaja trojku i zagradu, pretpostavlja se da je prisutan znak za “množenje”. Važno je razdvojiti množenje i dijeljenje jer su to ekvivalentne operacije.

Dozvolite mi da objasnim proces kojim smo osmislili rješenje:

Prije nego što pređemo na proračun iznad prave, prvo smo izračunali razliku unutar zagrada kako bismo riješili jednačinu: 36 podijeljeno sa 3, pomnoženo količinom 8 minus 6.

(8-6)=2

Kada između tripleta i zagrade nema simbola, pretpostavlja se da je simbol za “množenje” impliciran. Važno je napomenuti da su množenje i dijeljenje zamjenjive operacije i da ih treba tretirati kao zasebne entitete.