GLOBUS

OSVETA! POČEO JE HAOS – UDARIO HEZBOLAH ŽESTOKO PO IZRAELCIMA: Situacija je upravo postala PAKLENA!

  • 6 Januara, 2024
  • 0

Libanski Hezbolah saopštio je da je ispalio desetine raketa na vojnu bazu na severu Izraela, navodeći da se radi o prvom odgovoru na ubistvo broja dva Hamasa u

OSVETA! POČEO JE HAOS – UDARIO HEZBOLAH ŽESTOKO PO IZRAELCIMA: Situacija je upravo postala PAKLENA!

Libanski Hezbolah saopštio je da je ispalio desetine raketa na vojnu bazu na severu Izraela, navodeći da se radi o prvom odgovoru na ubistvo broja dva Hamasa u uporištu te šiitske organizacije u predgrađu Bejruta.

U napadu koji se pripisuje Izraelu, izvedenom na kancelariju Hamasa u predgrađu Bejruta u utorak uveče, poginulo je šest zvaničnika Hamasa koji je saveznik Hezbolaha, uključujući njegovog drugog čoveka Saleha al-Arurija.

Hamas, Hezbolah i libanska vlada optužili su Izrael, a jedan američki vojni zvaničnik rekao je u sredu da se svakako radi o „izraelskom udaru“.

Izrael nije preuzeo odgovornost za taj udar, prvi kod Bejruta od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra.

Rat u Palestini, Palestina, rat, Izrael
foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

„U okviru prvobitnog odgovora na ubistvo velikog vođe šeika Saleha al Arurija islamski otpor (Hezbolah) je gađao radarsku posmatračku vojnu bazu i vazduhoplovnu kontrolu Merona sa 62 rakete raznog tipa“, naveo je Hezbolah u saopštenju.

Izraelska vojska javila je jutros da je oko 40 raketa ispaljeno ka oblasti Meron iz susednog Libana, dodajući da su izraelske snage kao odgovor pogodile ćeliju odgovornu za neke od tih napada.

Sirene na uzbunu za rakete odjeknule su u gradovima na severu Izraela, dodala je izraelska vojska.

Od kada je počeo rat između Izraela i paletsinskog Hamasa u Pojasu Gaze Hezbolah vrši svakodnevne napade na Izrael iz Libana, u podršku Hamasa, njegovog saveznika. Izrael uzvraća gađajući ciljeve na jugu Libana.

Pojas Gaze
foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hezbolah gađa uglavnom izraelske vojne položaje blizu granice.

U tim napadima poginulo je 175 ljudi u Libanu, od kojih 129 boraca Hezbolaha ali takođe i više od 20 civila, prema računici agencije Frans pres.

Na severu Izraela u napadima je ubijeno pet vojnika i pet civila, prema izraelskim vlastima.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je juče da je udar u utorak na njihovo uporište ozbiljna stvar i da neće ostati bez odgovora.

„Odgovor je neizbežan i Hezbolah će odgovoriti na bojnom polju“, upozorio je on.