LIFESTYLE

ŠTA ISPUŠTANJE GASOVA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: UKOLIKO JAKO SMRDI, TO UPUĆUJE NA DVE STVARI!

  • 16 Januara, 2024
  • 0

Čin izbacivanja plinova iz tijela je potpuno prirodan, jer je nusproizvod konzumiranja hrane od strane bilo kojeg živog organizma. U crijevima se plinovi stvaraju kombinacijom progutanog zraka akumuliranog

ŠTA ISPUŠTANJE GASOVA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: UKOLIKO JAKO SMRDI, TO UPUĆUJE NA DVE STVARI!

Čin izbacivanja plinova iz tijela je potpuno prirodan, jer je nusproizvod konzumiranja hrane od strane bilo kojeg živog organizma. U crijevima se plinovi stvaraju kombinacijom progutanog zraka akumuliranog tijekom dana i djelovanjem bakterija koje razgrađuju hranu. Konkretno, kada ove bakterije razgrađuju škrob i šećer koje naše tijelo teško probavi, proizvodi se plin. Naravno, ovaj gas treba da se oslobodi iz tela. Prema Little Things-u, prosječna osoba doživi otprilike 18 slučajeva nadimanja dnevno. Ovo je zapravo korisno, jer ukazuje da nečiji probavni sistem funkcioniše efikasno i da postoji obilje korisnih bakterija.

Gas koji se izbacuje iz naših tijela može poslužiti kao vrijedan pokazatelj onoga što se dešava u unutrašnjosti, ovisno o njegovoj učestalosti i mirisu. Hajde da istražimo različite vrste gasova i šta oni otkrivaju o stanju vašeg tela. Ako je plin koji ispuštate bez mirisa, nema razloga za zabrinutost. Čak i ako otkrijete da ispuštate plinove do 18 puta dnevno, većina se sastoji od ugljičnog dioksida, koji se gotovo ne može otkriti. Smrdljivi plin je, s druge strane, rezultat prisustva sumporovodika. Ovaj plin nastaje kada se probavi hrana koja sadrži sumpor, poput brokule, karfiola, mliječnih proizvoda i pasulja. Crveno meso takođe može doprineti neprijatnom mirisu, iako sporije zbog prisustva hemikalije tiola. Konačno, ako vaš gas ima izuzetno jak i neprijatan miris, to je verovatno pokazatelj veoma hranljive ishrane bogate vlaknima.

Međutim, moguće je i da ukazuju na intoleranciju na laktozu. Iako možda nećete osjetiti nikakvu nelagodu, oslobađanje jakog mirisa nakon konzumiranja mliječnih proizvoda ukazuje na to da se vaše tijelo bori da ih probavi. Zvuk gasa nije povezan s vašim ukupnim zdravljem i jednostavno je rezultat pozicioniranja mišića. Često pojavljivanje gasova nije nužno razlog za zabrinutost, ali ako se javlja često, to može biti znak da ste konzumirali hranu koja izaziva gasove ili da imate previše vazduha u probavnom sistemu. U rijetkim slučajevima, rast bakterija u tankom crijevu može dovesti do čestih plinova i nadimanja, ali to obično nije razlog za uzbunu.