MAGAZIN

Srbi masovno djevojčicama daju ova muslimanska imena: Veoma su popularna!

  • 8 Februara, 2024
  • 0

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim kćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje Imena koja nikako

Srbi masovno djevojčicama daju ova muslimanska imena: Veoma su popularna!

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim kćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje

Imena koja nikako ne izumiru a daju se djevojčicama na prostorima Srbije i koja su veoma popularna su i imena arapskog porijekla.

Tako se, često djevojčice u Srbiji zovu Sara, Lejla, Ema, Selma, Emina, Aida…

Riječ je o arapskim imenima, a ovo je spisak 10 imena arapskog porijekla koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji i njihova značenja, koja možda i imaju presudan značaj u odabiru.

Imena imaju, zaista, prelijepa značenja:

1. Sara

Ime je izvedeno od riječi sarai a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim ćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

2. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke riječi ermen – što znači cijel i univerzalan.

Ovo ime je zaista prelijepo za dijete.

3. Lejla

Na arapskom “laylā” znači noć, večer. Ime je najverovatnije preuzeto iz popularne arapske pjesničke legende o Medžnunu odnosno o mladiću koji se do ludila zaljubio u Lejlu, kćerku stariješine susjednog plemena.

Priča “Medžnun i Lejla” je nastala u 7. vijeku i u arapskim zemljama ima značenje kao i “Romeo i Julija” na evropskim prostorima.

4. Hana

Ime Hana je arapskog porijekla i ima značenje razumjevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “milost”.

5. Esma

Ime je arapskog porijekla. Znači najuzvišenija, najplemenitijeg karaktera a izvedeno je od arapskog Asma (ugled, slava). Esma, također, može biti skraćena verzija imena Esmeralda što znači smaragd (dragi kamen).

6. Emina

Znači vjerna, poštena, pouzdana i sigurna, žena mira i harmonije. Fantastično značenje imena, a poznata je i čuvena pjesma Alekse Šantića, po kojoj mnogi se odluče da svojoj kćerki daju baš to ime. Naravno, porijeklo imena nije važno, kao ni vjera u ljudi, važno je da li je ime lijepo roditeljima i da li su ljudi dobri u duši.

7. Aida

Na arapskom jeziku Āida ima značenje posetilac, gost. Uglavnom se koristi kod Bošnjaka.

8. Hanka

Ime Hanka je verzija imena Hana, arapskog je porijekla i ima značenje razumijevanje, iskusna pametna žena.

Verzije ovog imena uključuju imena: Hanija, Hanka, Hanuša, Hanča.

9. Selma

Selma je relativno često ime među muslimankama na našim prostorima. Značenje ovog imena na arapskom jeziku je zdrava.

10. Majda

Majda je modifikovano od arapskog Maida. Značenje imena je – sto sa gozbom, trpeza, jelo.

(Izvor: Espreso)