VIJESTI

“Zima nije prošla, očekujte 30cm snijega!” Meteorolog upozorio: Stiže vremenski preokret, evo i kada..

  • 11 Februara, 2024
  • 0

Početkom februara, meteorolog Nedeljko Todorović vješto je identifikovao izvore divnog vremena koje trenutno vlada. Kada su cikloni u pokretu, oni ne donose samo padavine i hlađenje, već uvode

“Zima nije prošla, očekujte 30cm snijega!” Meteorolog upozorio: Stiže vremenski preokret, evo i kada..

Početkom februara, meteorolog Nedeljko Todorović vješto je identifikovao izvore divnog vremena koje trenutno vlada.

Kada su cikloni u pokretu, oni ne donose samo padavine i hlađenje, već uvode i jugozapadno strujanje zraka iz nižih geografskih širina, što obično rezultira toplijim temperaturama na čelu ciklona.

Tokom narednih 10 dana, vjerovatnoća da ćete naići na hladno vrijeme apsolutno ne postoji. Umjesto toga, očekuje nas period blagih uslova, gdje će živa porasti na nevjerovatnih deset stepeni više od tipičnog prosjeka za ovo doba godine. Normalno, u februaru je prosječna maksimalna temperatura od oko sedam stepeni. Shodno tome, trebalo bi da očekujemo da će temperature skočiti za otprilike 10 stepeni iznad te granice do dolaska narednog hladnog fronta, koji bi se mogao pojaviti negdje nakon 10. februara.

Počevši od 10. bit će primjetna promjena u odjeći kako temperature počnu da se smanjuju. Nakon toga slijedi potreba za pojačavanjem grijanja 11. i 12. Kako se približavamo sredini februara, možemo očekivati ​​značajan pad temperature i potencijal za padavine. U planinskim predjelima predviđam minimalno 30 cm snijega. Prerano je konstatovati da je zima završena.