TRUDNOJ SU JOJ OČI ISKOPALI, A MUČENJE JE NAREDIO NJEN OTAC „Toliko su se iživljavali da su našim mesom hranili pse“ (VIDEO)

GLOBUS

Katera Nur (33) je odlučila da podijeli svoje traumatično iskustvo koje je doživjela tokom 2020. godine u Avganistanu, kada je postala žrtva brutalnog mučenja koje su joj nanijeli pripadnici talibanskog režima, po nalogu njenog oca.

Radila je u policiji, a kroz razgovor za News18, pričala je o strašnoj noći napada i okrutnosti koju je pretrpjela u oktobru 2020. godine.

Motiv za ovaj napad, kako je ispričala, bio je u tome što njen otac nije podržavao njenu karijeru niti želju za nezavisnošću. Nasuprot tome, njen muž je bio podrška u njenom nastojanju da radi i gradi svoju karijeru.

Oči su mi iskopali tokom tog napada koji je organizovao moj otac, bivši talibanski borac. Sjećam se tih užasnih trenutaka kada su me mučili dok sam bila u drugom mjesecu trudnoće. Strah me je za budućnost žena u zemlji jer će militantne grupe kao što su talibani, koristiti njihovu ranjivost i bezizlaznost kako bi ih zloupotrijebili – izjavila je hrabro Katera.

Nakon tog traumatičnog događaja, od novembra 2020. godine, Katera se preselila u Indiju radi liječenja i oporavka. Međutim, i dalje živi u strahu, ne samo za svoju budućnost, već i za sudbinu drugih žena koje su ostale u Avganistanu nakon dolaska talibana na vlast. Njen slučaj je samo jedan od mnogih koji ilustruju brutalnu stvarnost sa kojom se suočavaju žene u regiji.

Od novembra 2020. godine živi u Indiji gdje se leči, ali strahuje za žene koje su ostale u Afganistanu nakon dolaska talibana na vlast.

Prisjetila se stravičnog iskustva kad su je talibani napali prošle godine u avganistanskoj provinciji Gazni. Kad je krenula od kuće na posao okružila su je trojica talibana koji su, nakon provjere lične karte, počeli da pucaju na nju.

Upucali su je osam puta i ubadali nožem. Kada se onesvijestila, iskopali su joj oči noževima i ostavi da umre.

– Imala sam sreću što sam preživjela – rekla je, a njena stravična priča je zabilježena i 2020. godine kada su novinari Rojtersa uradili intervju sa njom.

– Oni nas prvo muče, a zatim odbacuju tijela kako bi pokazali na primjeru šta se dešava ako im se neko usprotivi. Kidaju naše meso, pa njim hrane pse – rekla je Katera i dodala kako nekad ženska tijela bacaju psima.

– Čovjek mora živjeti u Avganistanu kad vladaju talibani da bi uopše mogao zamisliti kroz kakav pakao prolaze žena, djeca i manjine. U očima Talibana, žene nisu živa, ljudska bića, već samo meso i to mesa koje treba istući – rekla je.

Katera trenutno živi u Delhiju sa djetetom i mužem i brine je budućnost žena u Avganistanu.

– Talibani ne dopuštaju ženama da posjećuju muške ljekare, a istovremeno ne dopuštaju ženama da studiraju i rade. Dakle, šta onda ženi preostaje? Da umremo? U ovom trenutku se bojim hoće li žene uopše ostati žive – kazala je.

Ona je imala novac pa je mogla da se prebaci u Kabul zbog liječenja, a zatim i u Delhi, ali naglašava da to nije slučaj sa mnogim ženama tamo.

– Oni koji ne slušaju Talibane, umiru po ulicama – rekla je.

Da podsjetimo, 2021. godine su talibani imali i konferenciju za novinare na kojoj su rekli da će žene imati sva prava. Ali po šerijatskom zakonu. Dodali su i kako nude bezuvslovni oproštaj onima koji su se borili protiv njih i da će žene moći da rade u obrazovanju i zdravstvu.

U samo 48 sati od dolaska talibana na vlast na ulicama Kabula i drugih većih gradova gotovo da nema žena. Tek su rijetke koje se usude da izađu.

Mnogi Avganistanci i Avganistanke žive u Delhiju, prenosi Stil.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *