VIJESTI

Dragoslav je završio fakultet, bio je direktor, a sada je beskućnik: Kad izgubite sve, niko vas ne vidi

  • 8 Marta, 2024
  • 0

Na pitanje šta je strašnije, kada je gladan ili kada mu je hladno, kaže da ne bi mogao da oceni šta je strašnije * Ne znam šta bih

Dragoslav je završio fakultet, bio je direktor, a sada je beskućnik: Kad izgubite sve, niko vas ne vidi

Na pitanje šta je strašnije, kada je gladan ili kada mu je hladno, kaže da ne bi mogao da oceni šta je strašnije * Ne znam šta bih mogao reći, a ne zaplakati

Da niko ne može da zna šta nosi sutra i gde će nas život odvesti, na koje puteve i stranputice, pokazuje i priča Dragomira Drulovića, čoveka koji je završio Ekonomski fakultet i radio 25 godina u struci, bio i direktor lanca prodavnica, a sada je beskućnik.

U dokumentarnom serijalu “Priče bez krova” koji je urađen u saradnji Crvenog krsta Beograda i Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Beograda,Dragomir je ispričao svoju priču.

“Imam poštovanje, bez obzira što sam beskućnik”, kaže dok priča i navodi poimence zaposlene u prihvatnim centrima za beskućnike.

Kada gubite sve, niko vas više ne vidi“, kaže Dragomir.

Svaki odgovor na pitanje počinje sa “poštovani mladi prijatelju”. Kaže da mu je najstrašnije bilo da spava ispod mosta, ali samo “dok se nije adaptirao”.

“Kada sam se adaptirao, onda već bila druga priča”, kaže.

Ja se retko žalim. Svi imaju neki problem i samo fali Dragomir da dođe i poremeti to. Ja jesam na dnu, na marginama, kako već, ali ne znači da treba nekoga sputavati i opterećivati time “,, kaže dok prepliće prste obe ruke.

Na pitanje šta je strašnije, kada je gladan ili kada mu je hladno, kaže da ne bi mogao da oceni šta je strašnije.

Ne znam šta bih mogao reći, a ne zaplakati“.

U Privremenom dnevnom centru u Lominoj ulici 17, beskućnici na nekoliko sati mogu da se sklone sa ulice, pojedu suvi obrok i popiju topli napitak. S druge strane, u toku večeri od 20 časova beskućnicima je na raspolaganju i Privremeno prenoćište na Autokomandi, na adresi dr Milutina Ivkovića broj 2 A sve do 8 časova.

Na osnovu statistike za februar 2024. godine u Privremenom prenoćištu Crvenog krsta Beograd evidentirana su 64 korisnika, kojima je pružena usluga noćenja 1.180 puta, dok je u Privremenom dnevnom centru za isti period evidentirano 159 korisnika kojima je usluga pružena 1.365 puta. U Privremenom prenoćištu za beskućnike u toku februara 2024. godine noćila su 52 muškarca i 12 žena.

(Telegraf.rs)