VIJESTI

“Noći su hladne” Koji su novi potezi u potrazi za Dankom? Juče Zigi, danas helikopteri, neizvesnost ne popušta

  • 30 Marta, 2024
  • 0

Ulazimo u petu noć potrage za malom Dankom, a na licu mesta, u Banjskom polju kod Bora, nema baš nikakvih naznaka da je pronađen bilo kakav trag koji

“Noći su hladne” Koji su novi potezi u potrazi za Dankom? Juče Zigi, danas helikopteri, neizvesnost ne popušta

Ulazimo u petu noć potrage za malom Dankom, a na licu mesta, u Banjskom polju kod Bora, nema baš nikakvih naznaka da je pronađen bilo kakav trag koji bi nas približio istini o nestanku devojčice.

“Ovde je Crni vrh, noći su hladne”, priča nam jedan meštanin. U suton se već nadvija dim nad naseljem, ogrću se jakne, svi se povlače u kuće. Sve se manje čuju povici i koraci prolaznika, a sve više jezivi lavež pasa.

Već posle 21 sat naši reporteri pred kućom su ušli u mrkli mrak, budni su samo policajci koji obezbeđuju lice mesta. Tek u daljini svetli jedan far policijskog auta. Više nema ni reportera koji šalju poslednje izveštaje. Šta krije tama? Šta će doneti jutro? Zaista je hladno.

Danka Ilić

Foto: Privatna arhiva

Čini se da u kući u čijem je dvorištu Danka nestala više nema mnogo toga da se pretražuje.

Dok se tokom jučerašnjeg dana širila buka mašina koje su prevrtale ogromnu količinu zemlje i smeća, a spasioci pretresali svaki kvadrat imanja, danas je tamo bilo mnogo mirnije.

Policija je obezbeđivala lice mesta, povremeno su dolazile i odlazile terenske ekipe, a najveću pažnju privukao je momenat u kome su spasioci uneli lopatu i ašov, koje su potom izneli i vratili jednom meštaninu.

“Samo su pozajmili od mene”, rekao je našoj reporterki čovek koji je preuzeo alat.

Potraga je, međutim, proširena na širi areal i sva pažnja bila je usmerena na dva helikoptera, koja su više sati obletala šume i polja na susednim brežuljcima. U jednom trenutku imali smo utisak da će letelice dodirnuti krošnje.

Podsećamo, na nekoliko kilometara od Banjskog polja nalazi se veliko Borsko jezero, ali za sada nije bilo pretrage u vodi ili na obali jezera. Ipak, helikopteri su se u jednom trenutku pojavili i iznad vode.

Osim potrage na terenu u fokusu su i roditelji male Danke. Otac i majka danas su u svojstvu građana davali izjave u policijskoj stanici Bor. Veliki broj reportera okupio se popodne i na ovom mestu.

Ipak, niko se ne usuđuje da daje izjave koje bi ugrozile istragu. Meštani su nastavili svoje živote, navikli su se na novinare, policajce, spasioce i inspektore, ali misterija oko nestanka devojčice nikome ne da mira.

“Svašta se priča, stvarno. Koliko znamo, majka je više vremena provodila u policiji od oca. Ali, čujemo sve to što i vi…” priča nam jedan građanin Bora, grada koji ne pamti ovakvu potragu.

Roditelji male Danke za sada se nisu oglašavali u medijima, ali je otac podelio instagram priču sa poznatom fotografijom devojčice.

Ono što je za svaku pohvalu je ophođenje ljudi u ovom naselju – iako su na “udaru” kamera i fotoaparata, oni su ljubazni i gostoprimljivi, strpljivi i tolerantni, ali jedna stvar je svetinja – poštuju molbu policije da ne odmažu istragu širenjem dezinformacija.

“Od samog početka činimo sve da pomognemo da se devojčica pronađe”, poručuju.

(Telegraf.rs)