VIJESTI

ŠOK! Spasilac GSS otkrio koliko daleko je mala Danka mogla da ode, ZANEMEĆETE kada čujete koji kilometri su u pitanju

  • 30 Marta, 2024
  • 0

Dušan Mišić, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije (GSS) koji je sa ostalim kolegama u pretrazi terena za devojčicom Dankom Ilić (2) iz Bora koja je juče nestala kaže

ŠOK! Spasilac GSS otkrio koliko daleko je mala Danka mogla da ode, ZANEMEĆETE kada čujete koji kilometri su u pitanju

Dušan Mišić, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije (GSS) koji je sa ostalim kolegama u pretrazi terena za devojčicom Dankom Ilić (2) iz Bora koja je juče nestala kaže da se traga u zonama od 360 stepeni od mesta na kom je devojčica poslednji put viđena.

Naša ekipa je još juče oko 16 sati izašla je na teren i otpočeta pretraga terena. Prvobitno su stigla ekipa iz stanice Bor koja dobro poznaje teren, a kasnije i svi ostali spasioci iz različitih gradova Srbije. Kada sve uzmemo u obzir sinoć su bili izuzetno loši vremenski uslovi koji su otežavali potragu. Kiša je prestala da pada jutros oko sedam sati i to je bila dobra vesta, jer to svakako ide u korist – naveo je Mišić i dodao:

Trenutno u potrazi za devojčicom učestvuje 25 spasilaca Gosrske službe spasavanja Srbije, 200 pripadnika Žandarmerije, a timovi koordiništu pod naredbama MUP-a Srbije. Takođe, u pretrazi terena su i tri psa tragača koji su obučeni za tako nešto, ali su im vremenski otežavaju potragu, s obzirom na sinoćku kišu koja je sprala tragove.

Plan i program po kome se pretražuje teren dobro je označen i ucrtan na mapame koje poseduju spasioci.

Plan je napravljen prema tako da se pretražuje teren u zonama od 360 stepeni od mesta gde je devojčica poslednji put viđena. Tačnije, ako gledamo prema nauci i nekim knjigama dete u tom periodu može da pređe devet do deset kilometara, to je zona koja se sada pretražuje – navodi Mišić i ističe:

Teren koji se pretražuje nije zahtevan kada su u pitanju odrasle osobe, ali kada je u pitanju dete u ovom uzrastu teren je veoma zahtevan. Inače, ne možemo da zamislimo kako je detetu u tim uslovima, ali dete je drugačije ono ne zna za svoje potrebe, nego je programirano kada jede, ili ide da spava, pa samim tim prema nauci dete može da izdrži neki vremenski period u tim nekim uslovima, koji su i za nas nezamislivi, kao i da se udalji od mesta na kom je poslednji put viđena.

Kako nam je rekao spasilac, prošle godine se dogodilo da se dete izgubilo u ovom predelu i da je prošlo deset kilometara.

Pa da podsetimo, drama je počela juče oko 13 sati, kada je, kako je Dankina majka Ivana navela, devojčica nestala dok je ona drugom detetu, trogodišnjem sinu, davala da pije vodu. Devojčica na sebi ima maslinasto zelenu jaknicu i ljubičaste pantalone. Kosa joj je vezana u repić.

Izvor: Srbija Danas/Kurir