GLOBUS

Sud kaže da nije kriv: Dedo pucao u lopove koji su tukli njega i suprugu. Jedan je podlegao, a drugi teškor ranjen…

  • 30 Marta, 2024
  • 0

U selu Kojkovo kod Kratova u Sjevernoj Makedoniji, Ljubomir Mitev oslobođen je optužbi za ubojstvo nakon što je 2013. pucao i ubio jednog od dvojice pljačkaša. U stravičnom

Sud kaže da nije kriv: Dedo pucao u lopove koji su tukli njega i suprugu. Jedan je podlegao, a drugi teškor ranjen…

U selu Kojkovo kod Kratova u Sjevernoj Makedoniji, Ljubomir Mitev oslobođen je optužbi za ubojstvo nakon što je 2013. pucao i ubio jednog od dvojice pljačkaša.

U stravičnom incidentu dvije osobe upale su u skromnu nastambu starijeg djeda Ljubeta, izloživši njega i njegovu suprugu dugotrajnom napadu i nemilosrdnim pritiskom na njih da otkriju gdje se nalaze njihove dragocjene stvari.

Dana 27. veljače 2013. godine u njihovu oronulu stanu u seoskom selu Kojkovo dogodila se provala u koju su nasilno upala dvojica prestupnika, Zoran Zlatkov (28) i Borčo Ivanov (30).

Ljubet je izdržao brutalan napad, nasilno začepljenih usta najlonom, nasilno bačen na tlo i nemilosrdno premlaćen. I njegova supruga je bila maltretirana, pokrivena je dekom dok je podnosila njihove muke. Iskoristivši trenutak odvraćanja pažnje kada su napadači ušli u drugu prostoriju i tražili novac, Ljubet je iskoristio priliku da pobjegne. Uputivši se u podrum, uzeo je očevu lovačku pušku i njome usmrtio Zlatkova, a pritom ranio i Ivanova. Preživjeli pljačkaš naknadno je osuđen na osam godina zatvora.

Godine 2015. muškarac se suočio s optužbama za ubojstvo i ilegalno posjedovanje vatrenog oružja, što je izazvalo bijes javnosti. Njegov obrambeni tim oštro je tvrdio da je to bio školski slučaj samoobrane.

Naposljetku je optužba za ubojstvo odbačena, a umjesto toga, osuđen je za kazneno djelo vatrenog oružja, što je rezultiralo uvjetnom kaznom koju je izrekao sud.

Tada je odvjetnik Hristijan Georgievski izrazio uvjerenje da je ovakav ishod značajan trijumf za poštivanje načela pravde. Naglasio je da je ovaj slučaj samoobrana i izrazio nadu da će se tužitelji suzdržati od bilo kakvih prijava i omogućiti Ljubinom djedu da mirno živi dalje.