VIJESTI

TRI VAŽNA TRAGA VODE DO NESTALE DANKE: Policija ima novi pravac istrage

  • 29 Marta, 2024
  • 0

Nestala devojčica Danka Ilić (2) kojoj se trag gubi od utorka 26. marta oko 13 časova u Banjskom polju kod Bora, još nije pronađena. Policija je juče popodne

TRI VAŽNA TRAGA VODE DO NESTALE DANKE: Policija ima novi pravac istrage

Nestala devojčica Danka Ilić (2) kojoj se trag gubi od utorka 26. marta oko 13 časova u Banjskom polju kod Bora, još nije pronađena. Policija je juče popodne nakon 27 sati prekinula terensku pretragu jer ne veruje da se devojčica nalazi na pretraživanom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Intenzivni rad policije se nastavlja sve dok Danka Ilić ne bude pronađena. Sada je istraga usmerena u drugom pravcu, a ova tri važna traga mogu dovesti do nestale Danke.

1) Veštačenje mobilnog telefona majke

Ivani Ilić, majci devojčice nestale devojčice Danke, policija je juče uzela telefon i poslala ga na veštačenje, saznaje “Blic”.

Policija je to uradila u okviru šire istrage svih kontakata porodice nestale Danke Ilić i njihovih odnosa. Podaci iz telefona Dankine majke mogli bi da ukažu na nove detalje ili osobe od važnosti za slučaj.

Treba istaći da analiza telefona Dankine majke, kao i činjenica da su roditelji nestale Danke Ilić juče odvedeni u policiju na saslušanje povodom nestanka njihove dvogodišnje ćerkice, ne znači da su osumnjičeni ili okrivljeni za bilo koje delo.

FOTO: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ, MUP / RINGIER

– Policija proverava privatni život i kontakte članova porodice nestale Danke Ilić. Ne isključuju ni jednu mogućnost dok se sve detaljno ne ispita – kaže izvor “Blica”.

2) Analiza podataka sa baznih stanica

Nakon što je obustavljena terenska potraga za nestalom Dankom Ilić sprovodi se detaljna provera podataka sa baznih stanica mobilne telefonije u okolini Banjskog polja, kako bi se utvrdilo kretanje svih osoba koje su u kobno vreme u utorak bile u blizini mesta na kojem je nestala Danka.

Ukrštanje ovih podataka sa iskazima svih osoba koje je policija saslušavala posle nestanka devojčice moglo bi da ukaže na eventualne nedoslednosti u izjavama i otvori nove mogućnosti u istrazi.

– Dosadašnji rezultati pokazali su na novi pravac u kojem treba da ide istraga. Obustavljena je pretraga terena, ali je intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dete ne bude nađeno – rekao je sinoć za “Blic” dobro upućen izvor.

3) Provera detalja prijave nestanka male Danke

Iako je obustavljena terenska pretraga, istraga nestanka Danke se nastavlja, a sada se proveravaju privatni životi i kontakti svih članova porodice. Ponovo se češljaju njihovi iskazi, kao i detalji prijave Dankine majke o nestanku deteta – vreme kobnog događaja, kuda su se kretale pre nestanka, gde se majka kretala posle nastanka.

O samom trenutku nestanka Danke i dalje ne znamo mnogo. Takođe je nejasno kako je devojčica stara samo 22 meseca uspela tako brzo da pobegne pažnji odraslih usred bela dana. Zato bi istraživanje detalja prijave nestanka moglo da pomogne da na svetlo izađu novi detalji tog misterioznog momenta u utorak popodne.

Detektiv Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, izjavio je za “Blic” da činjenica da policija ispituje poteze svih članova porodice, pa i majke i oca koji je bio na poligrafskom ispitivanju, ne znači da su oni za bilo šta krivi.

.
.

FOTO: MUP

.

– Kada rezultata (terenske pretrage) nema, onda mora da se ide na ovo drugo, proširuje se istraga. Istražuje se to najbliže okruženje. Obično se u startu ide prvo na poligrafsko ispitivanje. Razlog ne mora da bude sumnja u roditelje ili nekog od članova porodice da su nešto uradili detetu, već se jednostavno tome pribeglo jer dete nije nađeno u terenskoj pretrazi – rekao je Novaković.

U našem današnjem blogu pratite sve najnovije vesti o nestanku male Danke.

Šatori ispred kuće gde je Danka nestala

Policija je obustavila pretragu terena za nestalom Dankom, a nedaleko od kuće gde je nestala devojčica postavljeni su šatori. Na oko 500 metara od kuće blokirani su svi prilazi.

šator ispred kuće gde je nestala Danka Ilić

FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER

šator ispred kuće gde je nestala Danka Ilić

Meštani o nestaloj devojčici

Meštani su mahom u šoku zbog misterioznog nestanka Danke Ilić. Mnogima se sada javlja sumnja da je mala Danka oteta, a posebno ih plaši činjenica da se, prema saopštenju MUP, devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Banjsko polje

FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER

Banjsko polje

– Ovo je zaista strašno, toliko ljudi, a od male Danke ni traga ni glasa. Sumnjamo da je oteta… – rekli su za “Blic” meštani Banjskog polja.

Pregledana kamera sa komšijske kuće

Jasmina Stojadinović, žena iz Banjskog polja čija je kuća opremljena nadzornim kamerama koje su snimale ulicu u kojoj je nestala Danka Ilić (2), otkrila je da je kamera zabeležila jedan automobil koji je tuda prošao u vreme nestanka devojčice. Ističe i da je čudno da se automobil sa kragujevačkim tablicama pojavi u njihovom kraju i to samo par minuta nakon majke.

Jasmina Stojadinović

FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Jasmina Stojadinović

Podsećamo, majka nestale devojčice otišla je sa decom do Banjskog polja kod svojih roditelja. U jednom trenutku, kako je ispričala, “okrenula se da da vodu sinu i posle toga devojčicu više nije videla”.

Nestala devojčica Danka Ilić

FOTO: DRUŠTVENE MREŽE, ZORAN ILIĆ / RINGIER

Nestala devojčica Danka Ilić

– Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što pre nađemo – rekla je očajna majka Ivana za Novosti.

Prvi put aktiviran “amber alert”

Podsetimo, zbog nestanka Danke Ilić (2) sinoć se po prvi put u Srbiji aktivirao sistem popularno nazvan “amber alert”, zvaničnog naziva “Pronađi me”, kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta.

Amber Alert "Pronađi me"

FOTO: RINGIER / RINGIER

Amber Alert “Pronađi me”
Amber Alert "Pronađi me"

FOTO: RINGIER / RINGIER

Amber Alert “Pronađi me”
Sistem Pronađi me na RTS-u
Sistem Pronađi me na RTS-u

– Danka Ilić, starosti 2 god. nestala oko 13:45h u Boru, smeđe kose, visina 85 cm, nosi maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone – stigla je SMS poruka, a Igor Jurić objasnio je zbog čega neki građani nisu dobili poruku.