LIFESTYLE

Zbog iznosa novca u koverti na vjenčanju u bh. susjedstvu nastao haos: ‘Kako je nije sramota?’

  • 17 Marta, 2024
  • 0

Često se na društvenim mrežama postavljaju pitanja što bi trebalo mladencima kupiti za vjenčanje. Već decenijama se uglavnom za poklon daruju koverte s novcima, a koliko novaca treba

Zbog iznosa novca u koverti na vjenčanju u bh. susjedstvu nastao haos: ‘Kako je nije sramota?’

Često se na društvenim mrežama postavljaju pitanja što bi trebalo mladencima kupiti za vjenčanje.

Već decenijama se uglavnom za poklon daruju koverte s novcima, a koliko novaca treba staviti pitanje je koje muči mnoge koji se uskoro pripremaju za odlazak na vjenčanje.

Uglavnom se računa da poklon treba pokriti barem “stolicu” koju mladenci moraju platiti u restoranu, pa uzvanici često pokušavaju saznati najnovije cijene restorana u kojemu će biti proslava kako se ne bi osramotili. Ipak, ima i onih koji smatraju da za dar treba dati onoliko novaca koliko je neko od slavljenika u prošlosti dao sadašnjim uzvanicima.

Tako je jedna žena s juga Srbije na svadbu svoje bliže rodbine donijela – 17 eura (34 KM)!

“Djeca svekrvine sestre su prošle sedmice imala svadbu i prvi rođendan za dijete. Sve su organizirali u restoranu koji ovdje nije tako skup. Ima dosta skupljih. Ne vjerujem da su ‘stolicu’ plaćali više od 18 eura (36 KM), a za jelo je bilo svega. Tamo smo imali svadbu mog sina prije 15 godina i to je za mene bilo 10 eura (20 KM), ali sada je poraslo na 18 eura. U kovertu su tada stavili 17 eura. Došla je šogorica s djetetom i nismo se ljutili. Toliko su imali i toliko su uložili, a sad sam odlučila vratiti isto toliko“, kaže žena i dodaje:

“Stavila sam 17 eura u kovertu. Išla sam sama. Mislim da im je dosta, samo vraćam ono što smo dobili od njih. Plus donijela sam im tortu. Sama sam se ponudila. Kolač ispadne isto toliko i mislim da je to sasvim u redu”.

No, nakon njenih izjava nastao je haos u susjedstvu.

“Kako je nije sramota da se pohvali da je rodbini u kovertu stavila samo 17 eura. Naglašava i da nosi i tortu. Digla se buka oko toga, ne daj Bože da to mladenci čuju. Koliko će dati drugima ako se ovako ponaša prema bližnjima“, rekli su susjedi, piše Slobodna Dalmacija.

Tweet Share