Gore crkve nakon otkrića stotina grobova kod katoličkih internata za djecu

GLOBUS

SAMO u jednom tjednu u zapadnoj Kanadi su izgorjele četiri katoličke crkve, javlja BBC.

Prije tri godine su tako u manje od sat vremena izgorjele dvije crkve u Britanskoj Kolumbiji, na području na kojem živi autohtono indijansko stanovništvo.

Policija je objavila da su crkve potpuno uništene, dodavši kako požare smatra “sumnjivima”.

Prošlog ponedjeljka izgorjele su još dvije crkve u istoj provinciji.

“Zasad nema uhićenih ni optuženih, istraga i daje traje”, rekao je policijski glasnogovornik Jason Boyda.

Što je prethodilo paljenju crkava?

Vijesti o, prema svemu sudeći, namjerno zapaljenim crkvama u Kanadi dolaze nakon otkrića koje je šokiralo Kanadu, ali i velik dio svijeta.

Naime, autohtono pleme prošlog je tjedna objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata, čime je razotkriven djelić kalvarije koju su prolazila djeca autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.

“Istraživanja smo počeli georadarom 2. lipnja i do jučer smo pronašli 751 neobilježen grob”, rekao je čelnik Cadmus Delomre. Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje, drugom u manje od mjesec dana.

“Neki su mogli biti identificirani, ali predstavnici Crkve uklonili su nadgrobne ploče”

“To nije masovna grobnica, to su neidentificirani grobovi”, rekao je i objasnio: “Neki su možda i mogli biti identificirani, no predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče.” To je u Kanadi kriminalni čin.

Priopćenjem se oglasio i premijer Justin Trudeau, rekavši da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirbe.

Djeca su bila maltretirana i spolno zlostavljanja

Iskapanja oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem svibnja nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mjestu nekadašnjeg internata za djecu autohtonog stanovništva Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade. Predsjednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskatchewana Bobby Cameron osudio je zločin protiv čovječnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.

Mnoga djeca su bila maltretirana i spolno zlostavljana, a više od 4000 ih je u tim institucijama umrlo, utvrdilo je istražno povjerenstvo koje je zaključilo da je to bio “kulturni genocid”.

“Jedini zločin koji su oni počinili jest što su se rodili kao autohtoni stanovnici”, rekao je i pozvao Crkvu da surađuje u istrazi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *