MAGAZIN

OŠTRA, IZNENADNA BOL ISPOD REBARA: Telefoni hitne se usijali! Skoro svi se javljaju sa istim tegobama

  • 10 Juna, 2024
  • 0

Tijekom slavljeničkih prigoda ispunjenih radošću, nerijetko se susrećemo sa zdravstvenim preprekama uzrokovanim prekomjernom konzumacijom, što je pojava koja posebno dolazi do izražaja nakon razdoblja posta. Beogradska Hitna pomoć

OŠTRA, IZNENADNA BOL ISPOD REBARA: Telefoni hitne se usijali! Skoro svi se javljaju sa istim tegobama

Tijekom slavljeničkih prigoda ispunjenih radošću, nerijetko se susrećemo sa zdravstvenim preprekama uzrokovanim prekomjernom konzumacijom, što je pojava koja posebno dolazi do izražaja nakon razdoblja posta. Beogradska Hitna pomoć primijetila je porast broja pojedinaca koji su podlegli draži uživanja tijekom gozbi, što je rezultiralo porastom broja hitnih poziva povezanih sa želučanim tegobama, poput napada žučnih kamenaca.

Blagdansko vrijeme nerijetko donosi izazove s prejedanjem, osobito u odnosu na slavensku kuhinju, poznatu po obilnim obrocima od mesa, juha, salata i slastica, koji mogu opteretiti probavni sustav.

Simptomi i posljedice koje proizlaze iz prekomjerne konzumacije hrane.

Osjećaj nelagode u želucu i osjećaj mučnine česti su pokazatelji koji mogu ukazivati ​​na prisutnost neposrednih zdravstvenih problema, poput upale žučnog mjehura ili kolecistitisa. Jaka i uporna bol ispod desnog prsnog koša potencijalno može značiti napad žučnog mjehura, osobito nakon konzumiranja masne hrane. Poznato je da je ova bol izuzetno intenzivna i dugotrajna.

Evo nekoliko korisnih prijedloga za sprječavanje prekomjerne prehrane i održavanje uravnotežene prehrane.

Odjel za hitnu medicinsku pomoć stalno naglašava važnost umjerenosti kada je riječ o jelu i piću. Ključno je regulirati količinu konzumirane hrane i suzdržati se od pretjeranog uživanja, čak iu svečanim prigodama.
Ako se dogodi da naiđete na bilo koji od gore navedenih simptoma, osobito ako ste suočeni s jakom boli ili osjećajem mučnine, preporučljivo je da odmah potražite liječničku pomoć.

U slučaju pojave simptoma kolecistitisa ključno je što prije potražiti hitnu medicinsku pomoć, smatra docent opće kirurgije dr. Miljan Ćeranić. Kako bi se potvrdila dijagnoza i započeo odgovarajući tijek liječenja, koji može uključivati ​​antibiotike ili čak kiruršku intervenciju, nužno je proći ultrazvuk i druge potrebne medicinske pretrage.

 

Početna medicinska pomoć za osobe koje pate od žučnih kamenaca.

Postignite stanje smirenosti i lakoće – Potrudite se ublažiti bol umirujući svoj um i tijelo. Ublažite osjećaj topline u želucu – Za olakšanje upotrijebite grijač ili termofor.
Kada osjetite mučninu, korisno je ostati hidratiziran konzumiranjem vode. U slučaju povraćanja, pijenje vode može biti osobito korisno. Preporučljivo je suzdržati se od konzumiranja teških obroka s visokim udjelom masti, prženih ili začinjenih tijekom epizode.

Pretjerano konzumiranje hrane može dovesti do štetnih zdravstvenih učinaka, poput povišene razine kolesterola i povećane osjetljivosti na srčane bolesti, osobito kada uključuje prekomjernu konzumaciju jaja i masne hrane. Održavanje uravnoteženog pristupa ključno je za održavanje dobrog zdravlja tijekom blagdanske sezone.