Umro Donald Saterlend, JEDAN OD NAJPOZNATIJIH GLUMACA SVIH VREMENA: Holivudska legenda iza sebe imao preko 60 godina karijere i 190 ostvarenja

MAGAZIN

Čuveni glumac Donald Saterlend preminuo je u 88. godini u Majamiju, posle duge borbe sa bolešću. Tužne vesti potvrdili su njegovi predstavnici za štampu.

Donald Saterlend iza sebe imao je karijeru dugu više od šest decenija i preko 190 snimljenih filmova i serija.

Plodonosan glumac uspeo je da se upiše u neke od najprepoznatljivijih filmskih veličina na svetu, pa praktično da ne postoji čovek koji nije pogledao bar jedno ostvarenje u kome je učešće uzeo i Saterlend.

Donald Saterlend u 60 godina karijere snimio preko 190 ostvarenja
Donald Saterlend u 60 godina karijere snimio preko 190 ostvarenja Foto:Supplied by LMK / Landmark / Profimedia / Profimedia

Iako nikada nije dobio neku od velikih filmskih nagrada za neku glavnu ulogu, osvojio je dva Zlatna globusa za najboljeg sporednog glumca – u filmovima “Citizen X” i “Path to War”. Takođe, 2017. ovenčan je počasnim Oskarom.

Donald Saterlend plivao u svim žanrovima i briljirao u svim ulogama

Saterlend je rođen u Kanadi 1935. godini, gde je studirao dramu na Univerzitetu u Torontu, ali se 1957. seli u London gde se pridružio klasi glume na Londonskoj akademiji za muziku i dramsku umetnost. Karijeru je počeo glumeći male uloge u britanskim televizijskim serijama, polako grabeći ka sve poznatijim i ozbiljnim filmovima. Vrata slave otvorio mu je ratni akcioni film “Dvanaest žigosanih” sa tematikom Drugog svetskog rata.

Saterlend je bio jedan od najboljih glumaca svih vremena
Saterlend je bio jedan od najboljih glumaca svih vremenaFoto:Manuel Romano/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia / Profimedia

Glumac je bio ekstremni antiratni aktivista, pa je kasnije snimio još nekoliko filmova sa antiratnom porukom, zbog čega je u period uzmeđu 1971. i 1973. godine bio na “listi za posmatranje” Američke agencije za nacionalnu bezbednost.

Od sredine 80-ih počeo je njegov karijerni uspon koji je trajao praktično do njegovih poslednjih dana, a pokrio je širok spektar žanrova i uloga; snimao je sve – od psiholoških horora preko trilera i naučne fantastike pa sve do ozbiljnih drama i distopijskih filmova.

Saterlend se ženio tri puta, a sve tri njegove supruge bile su glumice. Od 1959. do 1966. bio je u braku sa Luiz Hardik, od 1966. do do 1970. sa Širli Daglas, a od 1972. bio je oženjen Fransin Rejset. Dobio je petoro dece, Kifera, Rosifa, Rejčel, Angusa i Rouga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *