GLOBUS

JASMINA OSUMNJIČENA DA JE NASMRT IZBOLA ĆERKU (10) Telo mesecima u mrtvačnici, kuma neutešna: Bila je srećno i veselo dete

  • 2 Juna, 2024
  • 0

Jasmina Kang iz Vest Midlandsa, u Velikoj Britaniji, osumnjičena je da je nasmrt izbola 10-godišnju ćerku Šej 4. marta ove godine, a telo devojčice se još nalazi u

JASMINA OSUMNJIČENA DA JE NASMRT IZBOLA ĆERKU (10) Telo mesecima u mrtvačnici, kuma neutešna: Bila je srećno i veselo dete

Jasmina Kang iz Vest Midlandsa, u Velikoj Britaniji, osumnjičena je da je nasmrt izbola 10-godišnju ćerku Šej 4. marta ove godine, a telo devojčice se još nalazi u mrtvačnici jer, kako kaže kuma, nemaju dozvolu da je sahrane.

– Samo želim da mogu da je sahranim. To me drži budnom noću – rekla je Kajla Koklau, kuma 10-godišnje devojčice.

Šej i njena majka živele su sa kumom prvih šest godina Šejinog života. Kajla je primila u svoju kuću trudnu drugaricu Jasminu koja je morala da napusti dom gde je do tada živela, i pružila joj je šansu da zajedno podignu devojčicu.

– Moje sestre imaju decu, ali ja nemam, svu svoju ljubav uložila sam u Šej. Moja mama i ja smo bile na porođaju. Ja sam joj presekla pupčanu vrpcu. Bila je tako divno dete – tako srećno i veselo.Bila je savršena. Ona je bila ceo moj svet. I dalje je – rekla je Kajla.

Jasmina Kang
FOTO: FACEBOOK/KAYLEIGH COLCLOUGH

Kajla je pokušala da organizuje sahranu za svoju kumče, ali su mrtvozornici odbili da joj daju telo desetogodišnjakinje bez saglasnosti roditelja.

– Ostali smo u mraku jer nismo najbliži. Ona nikada neće odrasti, udati se i imati svoju decu. Samo ne želim da dobije sirotinjski grob. Treba je sahraniti – dodala je.

Služba mrtvozornika navela je za BBC da nema komentar o ovom slučaju.

Potresena kuma kaže da se, i nakon dva meseca od gnusnog zločina, i dalje oseća “bolesno”, da je smršala 19 kilograma i da će nastaviti da se bori za dostojnu sahranu. Takođe, istakla je da je kontaktirala advokata jer više nije znala šta da radi.

Jasmina Kang
FOTO: FACEBOOK/KAYLEIGH COLCLOUGH

Trenutno istražitelji utvrđuju gde se nalazi biološki otac male Šej, koji je, prema navodim kume, nikada nije upoznao. Dok ga ne pronađu, Kajla ističe da želi da ona bude odgovorna za sahranu devojčice.

– Roditelji imaju odgovornost da sahrane svoje dete. Postoji obaveza. Ko to može da sprovede? Ko se zalaže za njih? – rekla je za BBC Rajnara Akhtar, vanredni profesor na Univerzitetu Varvik, specijalizovana za porodično i dečije pravo.

Dr Akhtar je rekla da postoji član opšteg prava da tela treba da budu sahranjena ili kremirana uz odgovarajuće “poštovanje” i “pristojnost” i “bez daljeg odlaganja”. Ona je dodala da se u slučaju iz 2017. godine, gde sahranu tela deteta nije organizovao nijedan roditelj, uključila lokalna vlast.

– Viši sud ima ovlašćenje da naredi da mrtvozornik preda telo za sahranu, pa se savet obratio sudu da preda telo deteta – objasnila je.

(Kurir.rs/Telegraf)