TEHNOLOGIJA

Hakeri se odmetnuli u brutalne kriminalce – prešli na provale u domove vlasnika kriptovaluta

  • 1 Jula, 2024
  • 0

Pod vodstvom Remyja Ra St. Felixa, dvadeset četverogodišnjaka, iz West Palm Beacha, na Floridi, banda je koristila ekstremne oblike nasilja kako bi prisilila žrtve na predaju svojih kriptovaluta. Njihove

Hakeri se odmetnuli u brutalne kriminalce – prešli na provale u domove vlasnika kriptovaluta

Pod vodstvom Remyja Ra St. Felixa, dvadeset četverogodišnjaka, iz West Palm Beacha, na Floridi, banda je koristila ekstremne oblike nasilja kako bi prisilila žrtve na predaju svojih kriptovaluta. Njihove taktike uključivale su prijetnje, fizičke napade, mučenje pa čak i otmice, u podužoj priči detalje je objavio magazin Wired.

Izgubili strpljenje

Zašto su se hakeri pretvorili u nasilne kriminalce? Hakiranje zahtijeva vrijeme i tehničku stručnost za probijanje sigurnosnih sustava i pristup kriptovalutama. Očito Remiju i ostalima iz bande ponestalo je strpljenja i koncentracije pa su krenuli obijati po kućama. Fizičkim napadima, banda je odlučila stvoriti prečicu, zaobići tehničke izazove i brzo doći do kriptovalute. Uz nasilnu metodu, transakcije su puno jednostavnije. Nakon što su prisilili žrtve na transfer Bitcoinaa i Ethera, transakcije su bile nepovratne, a sredstva su se mogla brzo oprati kroz anonimne kanale. Više od desetak ljudi bile su žrtve ovih nasilnih incidenata, pretrpjeli su oružane pljačke, prijetnje smrću i različite oblike torture.

Mala korist od upada

Direktna financijska korist od fizičke invazije na domove bila je iznenađujuće mala u usporedbi s tradicionalnim metodama hakiranja. Prema izvješćima, kriminalci su putem hakiranja e-pošte i zamjene SIM kartica zarađivali milijune dolara. Nasuprot tome, njihovi najveći poznati pljačkaški dobici od fizičkih invazija bili su kriptovalute u vrijednosti od samo 150 tisuća dolara, ukradene od starijeg para u Sjevernoj Karolini.

SIM swaping nije bio dovoljan

Prema tužiteljima, jedan član grupe, Jarod Seemungal, i nekoliko navodnih suradnika koje je upoznao putem online igre Minecraft, počeli su krajem 2020. izvoditi takozvane SIM swapove — u kojima hakeri prevare telefonsku tvrtku da prenese servis žrtvinog telefona na njihov vlastiti uređaj i zatim se kradu njihovi dvofaktorski kodovi za autentifikaciju, kako bi dobili pristup mrežnim računima žrtava i izvukli njihova kripto sredstva. Tužitelji kažu da je Seemungalova ekipa izvršila višestruke zamjene SIM kartica, uključujući jedan slučaj u kojem su ukrali više od 3 milijuna dolara od jedne žrtve.

Međutim, do 2022. Seemungalova banda počela je razmatrati proširenje svoje taktike na mnogo nasilniji oblik krađe kriptovalute kako bi ciljala na one koje nije bilo lako opljačkati putem hakiranja. Prišao je trojici članova onoga što će na kraju postati šira provalnička skupina – St. Felix kao i još dvojica mladića u Južnoj Floridi. St. Feliks je zatim nastavio regrutirati većinu preostalih desetak suučesnika, od kojih su svi koordinirali svoje zločine na servisu za slanje poruka Telegram. U svojoj prvoj provali, prema dokumentu tužiteljstva o priznanju krivnje, grupa je ciljala na istu žrtvu od koje je Seemungal već ukrao više od 3 milijuna dolara putem zamjene SIM kartice, želeći ukrasti još 500.000 dolara u kriptovaluti koju je uspjela zadržati.

Kriv, presuda se čeka

Remy St Felix, bio je vođa između rujna 2022. i srpnja 2023. i pomogao je u planiranju niza pljački u Durhamu, Sjeverna Karolina; Florida; Teksas; i New York. “St Felix i njegovi suzavjerenici ciljali su na žrtve diljem Sjedinjenih Država“, rekla je glavna zamjenica pomoćnika državnog odvjetnika Nicole M. Argentieri “Iako su članovi ove nasilne zavjere pokušali prikriti svoje tragove putem šifrirane komunikacije i anonimnih financijskih transakcija, nisu bili izvan dosega naših istražitelja i tužitelja.“

Remy je uhapšen, porota ga je proglasila krivim, a presuda se očekuje u rujnu ove godine.