GLOBUS

SIN MI JE NESTAO U GRČKOJ KAD JE IMAO GODINU DANA: Posle 32 godine me pozvao čovjek i rekao “JA SAM TVOJE DIJETE” i počela je AGONIJA

  • 10 Jula, 2024
  • 0

Ben je nestao u Grčkoj pre 32 godine. Tada je imao jednu godinu, a kad se javio čovek koji je rekao da je to nestalo dete on, sve

SIN MI JE NESTAO U GRČKOJ KAD JE IMAO GODINU DANA: Posle 32 godine me pozvao čovjek i rekao “JA SAM TVOJE DIJETE” i počela je AGONIJA

Ben je nestao u Grčkoj pre 32 godine. Tada je imao jednu godinu, a kad se javio čovek koji je rekao da je to nestalo dete on, sve se promenilo.

Dana 24. jula 1991. godine, Ben Nidam(rođen 29. oktobra 1989), 21-mesečno dete iz Engleske, nestao je na grčkom ostrvu Kos. Nakon što početne potrage nisu bile uspešne, verovalo se da je otet. Uprkos brojnim tvrdnjama o tome da je viđen, njegovo prebivalište ostaje nepoznato.

U oktobru 2012. godine, policija je počela da prati liniju istrage koja je sugerisala da je Ben slučajno ubijen i zakopan u gomili šuta od strane vozača bagera koji je radio na polju pored kuće gde je poslednji put viđen. Britanska i grčka policija su preduzele opsežno iskopavanje šuta. Jedan predmet koji je posebno zainteresovao policiju bila je igračka, za koju su se nadali da će je pronaći i verovali su da bi mogla biti ključna za otkrivanje dečakove sudbine. Potraga nije otkrila nikakve ljudske ostatke niti predmete koji pripadaju Benu.

Pre kobnog dana, Benova majka Keli je mislila da je dečak sa svojim ujacima. Međutim, ubrzo je postalo jasno da je dečak nestao. U toku policijske istrage, postojala je sumnja da je neko iz porodice umešan u njegov nestanak, ali nikada nije pronađen nijedan materijalni dokaz koji bi to potvrdio. Svi napori da se pronađe Ben su bili uzaludni.

U novembru 1998. godine, jedan čovek je video plavokosog dečaka od oko deset godina kako se igra na plaži na Rodosu. Čovek je rekao da su dete prijatelji zvali “plavokosi” i da je bio jedino svetlokoso dete u grupi tamnokose grčke dece. Sumnjajući, fotografisao je decu i pod izgovorom da mu češlja kosu, uzeo je uzorak kose za DNK analizu. Međutim, DNK testiranje je pokazalo da dečak nije Ben, a porodica grčkog dečaka je takođe dostavila fotografije iz detinjstva kako bi dokazali da je on njihov sin.

Godine 2016. policija je posumnjala da je Ben možda poginuo istog dana kada je nestao, u nesreći u koju je bio umešan lokalni rudar. Porodica rudara je, međutim, odlučno negirala bilo kakvu vezu između dečaka i rudara, ostavljajući slučaj još uvek nerasvetljenim.

Godinama su se nagađale različite teorije o tome šta se desilo malom Benu. Njegova majka Keli svakog 24. jula, na dan kada je nestao, oseća posebnu bol i sećanje na taj nemili dan. Tokom gostovanja na televiziji ITV povodom godišnjice njegovog nestanka, Keli je ispričala kako ju je kontaktirao muškarac koji je verovao da je on njen davno izgubljeni sin.

Ben Nidam
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

“Ubedio je sebe da je on Ben. Razne stvari su se desile u njegovom životu i imao je utisak da njegovi roditelji nisu njegovi pravi roditelji. Posle razgovora sa njim, počela sam sebe da ubeđujem da je on zaista Ben. Dugo sam razmišljala o tome. Želite da imate otvoren um, ali nekada je jako teško da ne dopustite osećaju da vas vodi, naročito jer je taj čovek jako ličio na njega”, rekla je Keli.

Nakon zahteva za DNK testiranje, ispostavilo se da taj mladić ipak nije Kelin sin.

“Duša mi se slomila. Koliko god da sam se trudila da napravim distancu, nisam mogla da ga odbijem. Iako je policija zaključila slučaj 2016. godine, mi i dalje nemamo nijedan jedini dokaz šta se desilo dečaku. Još uvek radimo na tome da saznamo istinu”, zaključila je Keli.

Ben Nidam
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Oktobar 2012. godine

U oktobru 2012. godine, policija iz Ujedinjenog Kraljevstva je otputovala u Grčku da pretraži područje za koje su verovali da bi moglo da sadrži ostatke Bena Nidama. Dana 19. oktobra, grčka policija, uz pomoć tima specijalističkih savetnika za pretragu iz policije Saut Jorkšira, započela je operaciju pregleda terena imanja sa kog je Ben nestao.

Operacija, koja je uključivala geofizičku opremu za istraživanje, forenzičke arheologe i pse za detekciju ljudskih ostataka (HRD), bila je pokrenuta nakon policijske linije istrage da li je Ben slučajno zakopan od strane vozača bagera koji je odlagao građevinski šut u blizini. Operacija nije otkrila nikakav trag deteta.

Nova otkrića u 2017. godini

U julu 2017. godine, policija Saut Jorkšira je objavila da su pronađeni tragovi krvi na fragmentu sandale, kao i na zemlji unutar igračke automobila, oba predmeta za koja se veruje da pripadaju Benu. Šef britanske grupe za forenzičku analizu tla, profesor Lorna Doson, rekla je da je njen tim otkrio genetski “profil koji ukazuje na raspadanje ljudske krvi” na delu sandale i da je sledeći korak ekstrakcija DNK iz fragmenta kako bi se utvrdilo čija je krv. Prema inspektoru Džonu Kauzinsu, ova otkrića dodatno jačaju teoriju prema kojoj je Ben poginuo na dan kada je nestao i da je zakopan na Kosu.

(Kurir.rs/ Stil/ Vikipedija.org/ L. S.)