GLOBUS

SNIMAK OTVARANJA GROBA ISUSA HRISTA POSLE DVA VEKA OD KOG SVE PODILAZI JEZA: Arheolozima klecnula kolena kad su videli šta je tamo

  • 21 Jula, 2024
  • 0

Grob Isusa Hrista u crkvi “Svetog groba” u Jerusalimu već decenijama od raspadanja štiti metalna konstrukcija, koja priteže mramorne blokove nagrizene od vremenskih neprilika i uticaja hodočasnika i

SNIMAK OTVARANJA GROBA ISUSA HRISTA POSLE DVA VEKA OD KOG SVE PODILAZI JEZA: Arheolozima klecnula kolena kad su videli šta je tamo

Grob Isusa Hrista u crkvi “Svetog groba” u Jerusalimu već decenijama od raspadanja štiti metalna konstrukcija, koja priteže mramorne blokove nagrizene od vremenskih neprilika i uticaja hodočasnika i turista. Više od dva veka bio je potpuno zapečaćen, a onda su ga prvi put naučnici otvorili pre osam godina.

Hrišćanske zajednice u Svetoj zemlji nekoliko meseci pre toga započele su s obnovom teško oštećenog Isusovog večnog mesta.

grob Isusa hrista
FOTO: PRINTSCREEN/ YOUTUBE/ NATIONAL GEOGRAPHIC

Prema verovanju, telo Isusa Hrista položeno je 33. godine ispod stene koja se nalazi u ovoj svetinji.

Mramorna ploča koja prekriva grob je bila sklonjena na tri dana zbog obnove i arheološke analize. To je bilo prvi put da je pomerena od najmanje 1810. godine, kada su sprovedeni poslednji radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je tada otac Samuel Aghojan iz Jermenske crkve.

grob Isusa hrista
FOTO: PRINTSCREEN/ YOUTUBE/ NATIONAL GEOGRAPHIC

Za obnovu su bili zaduženi grčki stručnjaci, a ceo proces za potrebe dokumentarnog filma snimala je Nacionalna Geografija. Isusova slika može se videti u uskom delu prostora, ispod sklonjene ploče. Pronađeni su brojni materijali koji su prosleđeni na dalju detaljnu analizu.

grob Isusa hrista

– Otvaranje groba omogućiće stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mesta hrišćanstva – istakli su tada arheolozi u medijima, a snimak je objavio “National Geographic” 2016. godine.

Radove su finansirale tri glavne hriršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani).

Moram priznati da su mi klecala kolena kada je ploča pomerana – istakao je tada Fred Hibert, stalni arheolog Nacionalne Geografije.

(Kurir.rs/ Blic žena/ L. S.)