LIFESTYLE

Je li muslimansko da dijete zove oca tata jer mom mužu je naziv “babo” staromodno?

  • 8 Januara, 2024
  • 0

Pitanje: Selam alejkum, poštovani. Zanima me, pošto sam udata i imam malu curicu 1,5 godina starosti, je li muslimansko da dijete zove oca tata, pošto se to meni

Je li muslimansko da dijete zove oca tata jer mom mužu je naziv “babo” staromodno?

Pitanje: Selam alejkum, poštovani. Zanima me, pošto sam udata i imam malu curicu 1,5 godina starosti, je li muslimansko da dijete zove oca tata, pošto se to meni nimalo ne sviđa, jer sam mišljenja da je babo naše, a tata zovu kršćani sa Balkana, a moj muž bi to učio dijete da ga tako zove i on ne želi za babo uopšte da čuje, a ja svog oca zovem babo pa me to malo vrijeđa.

Odgovor: We alejkumu selam! Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je upućivao na čuvanje islamskih običaja i tradicije, objašnjavajući nam da isti trebaju biti različiti od običaja i tradicija nemuslimana, bilo da se radi o načinu oblačenja, ili nadjevanju imena koja su striktno vezana za njihovu vjeru. Rekao je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: “Ko oponaša jedan narod, on je od njih”. Recimo npr. da nemuslimani tačnije Srbi, nose kapice posebne, po kojima su prepoznatljivi, na nama je da se udaljimo od nošnje istih i sl. Ovdje najviše nerazumjevanja se javlja kod onih koji su odrasli u sredini sa nemuslimanskom većinom i stopili su se u istu sredinu, pokupivši njihove adete (običaje). I zaista istima je teško kad čuju nesto slično gore navedenom (odjeća, imena,pozdravi, bojenje jaja, kićenje jelke) i izražavaju negodovanje govoreći: “Pa sav narod tako radi”, ali u stvarnosti to su običaji drugih, a mi smo se uotpili u iste i ne primjećujemo da su ustvari to njihova obilježja. Prema tome i samo nazivanje oca ‘tatom’ je jedno od njihovih obilježja, što je na nama da ne praktikujemo. Subhanallah, koliko su nemuslimani ponosni i čvrsto se drže svojih adeta, ni pod koju cijenu ne želeći ili jednostavno ne daju da se promijene, a pogotovo da prihvate nešto od muslimana. Žalosno je kako mi jednostavno i olahko prihvatamo njihove adete. Allah najbolje zna.

hafiz Imad el-Misri