VIJESTI

Formiranje tuzlanske vlade: SDA-u uz premijera najviše ministarskih pozicija

  • 28 Februara, 2022
  • 0

Tuzlanski kanton još uvijek čeka novi saziv Kantonalne vlade, inače treći po redu u aktuelnom izbornom ciklusu. Nova skupštinska većina trenutno vrši raspodjelu resora, a najviše ministara trebala

Formiranje tuzlanske vlade: SDA-u uz premijera najviše ministarskih pozicija

Tuzlanski kanton još uvijek čeka novi saziv Kantonalne vlade, inače treći po redu u aktuelnom izbornom ciklusu. Nova skupštinska većina trenutno vrši raspodjelu resora, a najviše ministara trebala bi imati Stranka demokratske akcije.

Novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona trebao bi predvoditi premijer Irfan Halilagić, kojeg je na tu poziciju predložila Stranka demokratske akcije.

Ukoliko se ovo provede, Tuzlanski kanton će dobiti najmlađeg premijera u Federaciji BiH, s obzirom na to da su Halilagiću 34 godine.

Kao što je poznato, njemu je u utorak predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović uručio odluku o mandatu koja mu omogućava predlaganje imena 12 ministara, a rok za okončanje procedure je deset dana od trenutka zvaničnog dobijanja mandata.

Halilagić je kazao da uz stručnost i kompetentnost budući ministri moraju biti i osobe koje iza sebe nemaju potvrđene optužnice, kao što je to slučaj bio ranije u Tuzlanskom kantonu.

S druge strane, koalicioni partneri još uvijek vrše pregovore u vezi s prijedlogom svojih kandidata za ministarske pozicije.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, nova skupštinska većina, u kojoj se pored SDA nalaze još i Socijaldemokrate BiH, Demokratska fronta, Stranka za BiH i nezavisni zastupnik Smajo Mandžić, dosad su usaglasili način raspodjele ministarstava.

Shodno tome, SDA-u bi, kako saznajemo, pored premijerske pozicije trebalo pripasti još šest ministarstva. Preostalih šest resora, međusobno bi ravnomjerno trebali podijeliti SDBiH, DF i SBiH, što u konačnici znači da bi im trebale pripasti po dvije pozicije.

Kada je riječ o zvaničnom formiranju nove Kantonalne vlade, to bi se, prema najavama iz parlamentarne većine, moglo dogoditi u ponedjeljak.

Podsjetimo, Tuzlanski kanton već deset dana nema uspostavljenu izvršnu vlast, nakon što je SDA uz pomoć takozvanih “preletača” uspjela osigurati tijesnu skupštinsku većinu od 18 zastupnika.

Zbog gubitka političke podrške SDP-ov premijer Kadrija Hodžić odlučio je podnijeti neopozivu ostavku, što je po automatizmu značilo “pad” vlade koju je predvodio.