Obilježena 29. godišnjica od zločina u Štrpcima: Porodice traže posmrtne ostatke i čekaju pravdu

VIJESTI

U Prijepolju je danas obilježena 29 godišnjica otmice putnika iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar. Oni su oteti na stanici u Štrpcima. Na spomen obilježju u ovom gradu porodice ubijenih, prijatelji i zvaničnici položili su cvijeće i iskazali duboko poštovanje žrtvama.
Prije tačno 29 godina 27.februara 1993. godine na stanici u Štrpcima osuđeni ratni zločinac Milan Lukić i njegova paravojna jedinica oteli su 20 putnika iz voza.

Među otetim putnicima bilo je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba. Riječ je o uglavnom o građanima Srbije i Crne Gore koji su nakon otmice odvedeni najprije u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada gdje su ih opljačkali i tukli. Potom su ih odveli do napuštene kuće na obali rijeke Drine i ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela potom bacili u Drinu.

Porodice žrtava i danas traže posmrtne ostatke ubijenih, ali i čekaju pravdu.
Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Toma Buzov.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za otmicu u Štrpcima do sada su izrečene dvije pravosnažne presude, dok sudski procesi pred pravosudnim organima BiH i Srbije, još traju. Uglavnom je riječ o izvršiocima dok su nalogodavci ostali u sjeni.
Osuđeni su Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora.
Pred Sudom BIH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *