Vučić odbio prijedlog EU da podrži teritorijalni integritet Ukrajine

VIJESTI

Članovi Vlade Srbije su na jučerašnjoj sjednici, kojoj je prisustvovao predsjednik Aleksandar Vučić, odlučili da neće prihvatiti prijedlog EU da Srbija osudi ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, odnosno da apeluje na poštovanje međunarodnog prava.

Kako saznaje Nova.rs, Srbija nije prihvatila prijedlog EU da se osude svi koji ugrožavaju teritorijalni integritet Ukrajine i neće osuditi invaziju Rusije na tu zemlji.

Upravo je to stav koji je većinski usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao Vučić.

Na sastanku uopšte nije bilo govora o sankcijama Rusiji. Iza većinske odluke da se odbije prijedlog EU da Srbija apeluje na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, nisu stali ministri iz redova SPS-a, Branko Ružić i Novica Tončev, koji su tokom glasanja ostali uzdržani.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bi trebalo danas da saopšti ovaj stav javnosti, nakon još jedne sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i sastanka s patrijarhom Porfirijem, s kojim će također razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Podsjetimo, Evropska unija je donijela deklaraciju o restriktivnim mjerama u odnosu na ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Napomena: Saznanja srbijanskog portala Nova.rs nisu se ispostavila tačnim u jednom dijelu jer je Srbija na kraju donijela odluku o priznanju i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, no ipak je odbila da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *