Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/boommaga/glasregije.com/wp-content/themes/eximious-magazine/header.php on line 5
Plaće će rasti do 50 posto! Sjajna vijest za jednu skupinu građana, jeste li vi među njima?

Plaće će rasti do 50 posto! Sjajna vijest za jednu skupinu građana, jeste li vi među njima?

Plaće će rasti do 50 posto! Sjajna vijest za jednu skupinu građana, jeste li vi među njima?

Plaće su dizali za 15 posto, a za neka deficitarna zanimanja i do 50 posto

Hotelijeri i dalje očekuju dobru sezonu pa dižu plaće i traže nove radnike koje pokušavaju privući plaćama većim za 15 posto, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Velika neizvjesnost u Europi zbog rata koji bjesni u Ukrajini usporila je booking, ali to ne znači da će sezona biti loša. Štoviše, i posljednje svjetske analize koje su ovaj tjedan iznesene na berlinskom turističkom sajmu ITB govore da je potražnja za ljetovanjem i putovanjem veća nego lani i 2020. godine te da će turistički promet u Europi ove godine biti na 90 posto rekordne 2019. godine.

Pripreme za sezonu kao da će biti normalna

Najviše će putovati Nijemci, Britanci, Amerikanci i Nizozemci. Toga se drže i hrvatski poslodavci i najveći hotelijeri koji primjećuju da je zbog situacije na istoku booking usporen, ali nema otkaza rezervacija. Već ranije su počeli zapošljavati kako im se ne bi dogodio kolaps s radnom snagom kao lani i traju borbe za svakog radnika.

Plaće su dizali za 15 posto, a za neka deficitarna zanimanja i do 50 posto.

Marina Cvitić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji u najvećim turističkim kompanijama ima svoje podružnice, kaže da se pripremaju za sezonu kao da će ona biti normalna, posebno za sjeverni dio Jadrana, s obzirom na to da se radi o autodestinacijama.

Nema otkazivanja rezervacija

Vezano za rat u Ukrajini, zasad se nitko pretjerano ne uznemirava niti ‘tuži’ što se tiče bookinga. Istina da ističu kako je booking zasad malo usporen, međutim, nema otkazivanja rezervacija, i to je dobro. Očito je da će se last minute booking ove godine biti još izraženiji – kaže sindikalistica koja sudjeluje na brojnim kolektivnim pregovorima u najvećim turističkim tvrtkama.

Baš zato je, kaže, zapošljavanje jako dobro krenulo u ožujku jer se svi pripremaju za Uskrs koji nam je pred vratima. Poslodavci ne žele da im se ponovi prošla godina, kada se zbog opreza pri zapošljavanju u špici sezone desio kaos, ističe Cvitić, piše novinarka Jutarnjeg lista Barbara Ban.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.