Pripadniku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zabili nož u oko i htjeli ga zaklati

VIJESTI

Siniša Blagojević pripadnik Oružanih snaga BiH i žrtva na krvavoj svadbi kojoj su napadači zabili nož u oko izjavio je u banjalučkom Okružnom sudu da mu je optuženi Aleksandar Miletić (28) prvo prijetio i, prelazeći prstom preko vrata, pokazivao da će ga zaklati

Nakon toga, došao je do mog stola i nož mi zabio direktno u oko – ispričala je žrtva napada koji je šokirao javnost 24. jula prošle godine, piše Srpskainfo.com.

Ni kriv, ni dužan, Blagojević je ostao bez desnog oka.

Optužnica Miletića tereti za pokušaj ubistva, dok se njegov brat Anđelo (25) i saučesnik Strahinja Arambašić (28) terete za nanošenje teških povreda Blagojeviću, koga su nakon ranjavanja nožem, tukli šakama i nogama nanijevši mu povrede glave s nagnječenjem mozga.

Blagojević je u sudnici prepoznao trojicu optuženih i ispričao je da se sve odigralo u nekoliko sekundi. Pojasnio je da je na svadbeno veselje, u salon “Delfina” u Motikama došao sa kolegama iz vojske. Stigli su oko 18 časova, a optuženi su već bili u salonu. Sjedio je s kolegama za okruglim stolom i gledao direktno ka drugom stolu za kojim su sjedili optuženi. Bili su udaljeni nekih pet metara i tvrdi da optužene ne poznaje, da nisu bili u sukobu i da ih je tada prvi put vidio.

– Od 18 do 20.30 je sve bilo normalno. Svadbeno veselje je trajalo. Bez ikakvog razloga Aleksandar je počeo da mi prijeti i viče: “Šta gledaš? Kao da nikada nisi vidio curu”. Stari svat Dragan Trapara mu je prišao da ga smiri, a ovaj ga je uhvatio za vrat i odvalio mu šamarčinu. Prstom preko vrata mi je prijetio klanjem , a čuo sam i kako govori da će me zaklati – kaže Blagojević.

Miletiću i društvu kaže da se uopšte nije obraćao, te da nije ništa dobacivao ni njima, ni djevojci. Tvrdi i da je čuo Anđela Miletića kako govori: “Ajmo braćo, klati!”

– Da sam barem nešto rekao. Kada je Aleksandar ustao od stola, uzeo je nož i jedan od prijatelja ga je zadržao rukama. Međutim, par sekundi kasnije obišao je sto i s nožem od escajga krenuo ka meni. S moje desne strane je bio kolega Milan Plavšić koji se bacio na pod, pored stola. Ja sam bio okrenut ulijevo i Aleksandar mi je nož direktno zabio u desno oko. Ništa nisam mogao da uradim. Vidio sam ga tek na metar od sebe – prisjetio se Blagojević.

Dodaje da se rukom uhvatio za oko nakon čega je pao na leđa. Tada su, kako kaže, prišli Anđelo i Arambašić koji su ga šakama i nogama udarali u glavu, sve dok nije izgubio svijest.

Dok je svjedočio, Blagojević je preko desnog oka imao povez, odnosno gazu koju je u jednom trenutku skinuo. Iako mu je predsjednik vijeća Branimir Jukić govorio da nema potrebe da pokazuje ranu, Blagojević je skinuo povez i okrenuo se ka optuženima kako bi im jasno dao do znanja šta su mu napravili i da je ostao bez jednog oka.

Ispričao je i da je, nakon ranjavanja, u UKC Republike Srpske ležao 18 dana, a da je potom prebačen u Beograd na dalje liječenje. Tvrdi da mu se niko od optuženih nikada nije obraćao, kako bi se izvinio i slično. Kaže da ga je, tokom boravka u bolnici, zvao samo mladoženja sa svadbe.

Na pitanja advokata Dalibora Pejakovića, branioca Aleksandra i Arambašića, svjedok je ispričao da je prije napada u salonu organizovano fotografisanje, te da je Miletić sa djevojkom i društvom tada prolazio pored njega. Blagojević tvrdi da im se nije obraćao, niti im dobacivao. Potvrdio je i da je dva puta išao u toalet, navodeći da ni tada nije sreo Miletićevu djevojku.

Nije mogao da odgovori da je nakon njegovog ranjavanja “nastala opšta tuča”, te da li je neko zamahivao stolicom na nekog, jer je bio bez svijesti. Međutim, rekao je da su se nakon napada njegove kolege razbježale i da koliko zna, druge tuče nije bilo.

Na pitanja odbrane rekao je i da je sam saznao imena optuženih, pomoću spiska gostiju, te da ih je sve trojicu detaljno opisao tokom davanja iskaza u tužilaštvu. Tek tri mjeseca kasnije u PU Banjaluka je organizovano prepoznavanje i tada je, kaže bez problema, prepoznao sve optužene.

Pred početak ročišta branioci trojice optuženih upoznali su sudsko vijeće da sa oštećenom stranom, odnosno njihovim punomoćnikom, pregovaraju o sklapanju sporazuma o priznanju krivice. Za tako nešto je potrebna i saglasnost oštećenog Siniše Blagojevića, koji je u sudnici naveo da je svom advokatu rekao da o tome mora razmisliti.

Odbrana je čak tražila odgodu svjedočenja, navodeći da bi na drugačiji način ispitivali oštećenog ukoliko bi pristao na sporazum. Međutim, sud je to odbio i Blagojević je dao iskaz. Tom prilikom je naglasio da traži da se optuženi što strožije kazne, navodeći da će zahtjevati i nadoknadu materijalne i nematerijalne štete.

Srpska.info.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *