SREBRNO JEZERO JE U CRNO ZAVILO MNOGE PORODICE! Smrt dečaka (15) poslednja u nizu TRAGEDIJA koje su OBELEŽILE ovo mesto

VIJESTI

Petnaestogodišnjak utopio se juče na Srebrnom jezeru, kada je sa betonskog šetališta sišao do vode kako bi izvukao loptu. Kako je poznato, ujak je pokušao da ga izvuče, ali nije uspeo. Dečak je bio neplivač, i nažalost potraga je završena sa fatalnim ishodom

Ovo nije jedini slučaj utapanja na jezeru jer godinama unazad dešavale su se nesreće. Pre samo dve godine, setimo se dramatične potrage za Markom K. (22), koji se utopio u Srebrnom jezeru, kada se sa još dvojicom prijatelja, za vreme policijskog časa, vraćao iz vikendice.

Naime, do ove tragedije došlo je dok se sa drugovima vozio čamcem usred noći pokušavajući da sa jedne obale pređu na drugu, međutim limeni čamac je počeo da prima vodu i počeo je da tone. Trojica mladića upala su u vodu, dvojica su uspela da isplivaju, ali nažalost Marko nije.

Ali, tu nije kraj nesrećama. Pre šest godina Braća Nikola (13) i Stefan P. (14) iz Rače udavila su se u Srebrnom jezeru, kada su upali u vodu dok su se sa drugarima iz školskog fudbalskog kluba vozili na pedalini.

Kako su mediji pisali, neposredno pre tragedije desetorica dečaka iznajmila su dve pedaline. Dok su se vozili u dubini, Stefan je pokušao sa jedne pedaline da pređe na drugu, kada se okliznuo i upao u vodu. Kako bi spasao starijeg brata, u jezero se odmah bacio i Nikola, ali nažalost, nijedan ni drugi nisu isplivali.

Nepažnja, panika…

Stanovnicii obližnjih mesta rado posećuju jezero tokom leta. Neki su od malih nogu učili plivanje baš tu, pa kako kažu poznaju jezero kao “svoj džep”, međutim, svaki put kada se dogodi neka nesreća, uznemire se iznova.

– Bila je tu velika gužva dok su tražili dete koje se utopilo. Dešavaju se takve stvari i na drugim jezerima, nepažnja, nespretnost, panika, dovedu do smrtnoh ishoda. Žao mi je što se dešavaju takve stvari, ali naš kraj je jedan od najlepših u zemlji. Tokom leta dolaze samo ne oni koji su u blizini, već i veliki broj turista iz svih krajeva. Jedino se savetuje opreznost, i pričati sa decom – kaže nam vlasnik smeštaja koji izdaje sobe u ovom kraju.

Davljenje, Braća, Srebrno Jezero

Srpsko more

Srebrno jezero jedno je od najpopularnijih jezera u našoj zemlji, a nalazi se na desnoj obali Dunava, udaljeno dva kilometra od Velikog Gradišta.

Mnogi se pitaju zašto se ovde dešavaju ovakve nesreće, da li postoji problem u samom jezeru, ili je jednostavno u pitanju nespremnost plivača?

– Treba biti svestan u kakvoj vodi se nalazite, da li je slana ili slatka, da li vas “nosi” . Kao i u svakom drugom jezeru, kada zagazite jedan korak čini vam se da ste u plićaku, napravite sledeći već možete biti u većoj dubini. Ako ne poznajete teren i niste spretni, može se dogoditi nešto nepredviđeno – dodaje vlasnik smeštaja na Srebrnom jezeru.

Kupanje u jezeru, bazenu i reci se u potpuno razlikuje od kupanja u moru čega su svesni i najiskusniji plivači. “Slatku” vodu teško je savladati te se ne savetuje kupanje na ovim mestima ukoliko nema spasilaca, ili bar nekoga ko bi vam se našao u slučaju da se ne snalazite u vodi najbolje.

Srebrno jezero
FOTO: OPŠTINA VELIKO GRADIŠTE

Ono što savetuju spasioci i profesionalni plivači, da treba biti oprezan i ne “testirati svoju snagu” naročito ako se nalazite na jezeru.

– Mladi u punoj snazi, naročito ako su dobri plavači, ako sebe smatraju dobrim plivačima, prilično su slobodni kada je voda u pitanju. Ponekad, pod dejstvom alkohola uskoče u vodu pa se desi nešto što ne očekuju. Nažalost, nekada ni “ruka za pomoć” ne pomogne, zato, pre nego što skočite u vodu dobro razmislite. Takođe, treba biti svestan da postoji razlika u temperaturi vode koja je na samoj površini topla, a već dublje hladna,. Ako nemate iskustva i ako toga niste svesni pa vam organizam odreaguje tako pa dođe do grča ili se jednostavno nagutate vode, dezorijentišete, a nema ko da vam pomogne, može doći do fatalnog ishoda – upozorava za “Blic” Milan Jovanović, profesor fizičke kulture.

Takođe, u jezerima ima biljaka koje rastu i mogu se obomotati oko ruku, nogu, ili čak oko vrata i otežati plivanje i samo spašavanje. Iskusni plivači se možda neće uspaničiti, poput dece i onih koji nisu sigurni u veštinu plivanja, pa usred panike naprave fatalnu grešku.

Kurir.rs/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *