SRAMNA IZJAVA HRVATSKOG MINISTRA O ZABRANI VUČIĆEVE POSETE JASNOVCU: Evo šta je rekao na konferenciji za medije

VIJESTI

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je na konferenciji za novinare povodom zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac da Hrvatska nije dobila zvaniču najavu posete, već nezvanično.

– Izostanak zvanične procedure koja najavljuje dolazak visokog zvaničnika je neprihvatljiv. Mi smo vest dobili nezvaničnim putem te smo uputili notu – započeo je Grlić Radman konferenciju za novinare.

– Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova podseća da morate navesti vreme i prirodu poseta. Republika Hrvatska nije službeno informisana i to je neprihvatljivo. Doživljavamo to nedobronameernim. Shvatili smo da taj dolazak nije iskren i nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba, a pre formiranja srpske Vlade. Hrvatska vlada se zalaže za normalizaciju odnosa, što smo uvek isticali. Niko više kao ova Vlada i Andrej Plenković nije pokazao uključivost i toleranciju. Pružili smo ruku u iskrenom dijalogu, ali Srbija se još uvek nije suočila s prošlošću premda je prošlo 30 godina od rata – dodao je i nastavio:

– Ne mogu se granice prelaziti samo tako ako se radi o visokim dužnosnicima. Smatramo to provokacijom Srbije iz činjenice da su ovde žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstaviti srpskoj javnosti napore predsednika Vučića, dobiti dodatne bodove.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *