VIJESTI

Najveći požar u povijesti samostalne Slovenije: Oglasile se sirene za evakuaciju i alarm za opću opasnost!

  • 21 Jula, 2022
  • 0

Slovenski dužnosnici ističu da je riječ o najvećem požaru u povijesti samostalne Slovenije Već peti dan traju požari u susjednoj Sloveniji, a posebice u regiji Kras. Trenutno su

Najveći požar u povijesti samostalne Slovenije: Oglasile se sirene za evakuaciju i alarm za opću opasnost!

Slovenski dužnosnici ističu da je riječ o najvećem požaru u povijesti samostalne Slovenije

Već peti dan traju požari u susjednoj Sloveniji, a posebice u regiji Kras. Trenutno su aktivna tri požara, piše 24ur. Ervin Čurlič iz regionalnog Stožera civilne zaštite pojasnio je da se vatra zbog vjetra ponovno proširila iz smjera Italije.

Image
Izvor: Profimedia

Požar u Sloveniji

Slovenski mediji javljaju kako najveću brigu vatrogascima predstavlja požar u zaseoku Klariči u samoj blizini talijanske granice. Na gašenju požara danas će biti angažirano 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, među kojima su četiri helikoptera slovenske vojske, dva policijska, austrijski helikopter, a stižu i helikopteri iz Hrvatske i Slovačke. Zbog požara je zatvoreno nekoliko prometnica.

Sirene za evakuaciju i alarm za opću opasnost

Sirene za evakuaciju oglasile su se danas u tri kraška sela: Temnici, Vojščici i Novelu. U Kostanjevici na Krasu je upaljen alarm za opću opasnost. Već u srijedu evakuirano je stotinjak stanovnika s područja naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu, Nova vas i Miren, gdje se vatra približila i Mirenskom dvorcu.

Slovenski dužnosnici ističu da je riječ o najvećem požaru u povijesti samostalne Slovenije, a prema prvim procjenama, izgorjelo je više od 2000 hektara zemlje.

Hrvatska poslala dodatni kanader u Sloveniju

Oružane snage Republike Hrvatske uputile su dodatni kanader u Sloveniju na gašenje požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, obavijestili su u četvrtak iz Ministarstva obrane. Dodatni kanader upućen je iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga.

Prema susjednoj zemlji u četvrtak ujutro već je poslan helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s opremom za gašenje požara iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama.

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je pilotima, tehničarima i vatrogascima koji svojim doprinosom nastoje zaštititi živote i imovinu slovenskih građana.