Nakon poroda, beba ispala iz ruku doktora, te zadobila frakturu lobanje. Hitno prebačena u Sarajevo

VIJESTI

Redakciji portala Crna-Hronika poslali ste informaciju o nesretnom slučaju koji se desio 19.8.2022. godine u Foči.

Kako tvrde svjedoci koji su se nalazili na Kliničkom univerzitetu u Sarajevu, dok su čekali termin za pregled, hitnom intervencijom zaprimljena je tek porođena beba koja je transportovana iz Foče za Sarajevo piše Crna-Hronika.

Navodno, malena beba je ispala iz ruku doktora u Foči, te nakon konstultacija sa doktorima koji su hitno prebacili bebu na KCUS kako bi pomogli da tek rođena beba preživi.

“Sinoć oko 22h došla sam na CUM kod neurohirurga gdje su mi rekli da sjednem i čekam jer trenutno čitav tim ima jako zahtjevnu i opasnu operaciju i da čekaju vozilo svake sekunde da doveze bebu. Stvarno dovezli su bebu možda 20-tak sekudni poslije našeg razgovora, kasnije u internističkom kabinetu gdje je sišao za mene neurolog da mi napiše nalaz po izlasku priča sa pratnjom od bebe, čitava noć im je užasno teška operacija. Žena se porodila carskim rezom, prilikom prenošenja bebe na stol, beba je ispala na pod, ima frakturu lobanje i još nekih lomova, čitava bolnica moli da se spasi to dijete. Mene zanima zašto niko ama baš niko ne objavljuje vijesti o tome, je li moguće da policija nije obavještena?
Da li krijemo nemar medicinskog kadra, je li štitimo bolnicu dok jednoj majci duša umire?” –

U razmaku nekoliko minuta to je dijete hitno prebačeno u salu neposrijedno prije trenutka kada dovoze kriminalca Adnana Šeraka u kombiju na CUM. Jako čudno da portali o njemu sve znaju, a u ovo nisu upućeni. Bio opšti haos, prvo spektakl zvani Adnan Šerak i performanske koje su izvodili, pa onda ta pratnja bebe koja je bila izvan sebe i samo tražila informacije na koje niko nije mogao dati odgovor:” – izjavio je čitatelj portala Crna-Hronika koji je slušao komunikaciju između pratnje mališana i doktora sa KCUS-a (identitet poznat redakciji portala)

Nakon istraživanja cijelog događaja, redakciji portala javio se i drugi svjedok koji je potvrdio navode te dodao:

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Moguće je popraviti zamagljen i slab vid pomoću ove metode – nije potrebna operacija !!!

“Kad sam ulazila na KUM s mamom iz ambulantnih kola su izvukli bebu koja je dovedena uz pratnju dvije sestrice stajale su na hodniku. Došla je doktorica, ušli su u sobu preko puta tj soba iza blagajne kad su dotrčali anesteziolozi. Dvojica njih i jedan je pitao šta se tačno desilo s bebom. Sestrica mu je rekla da je ispala babici po rođenju na pod, međutim niko to nije odmah prijavio tek kad su se hematomi pošli pojavljivati na glavi bebice onda su rekli šta se desilo. Da bi hitno bila upućena za Sarajevo a ne za Banja luku čiji je transport trajao do 4 sata, na što je taj jedan anestezičar kao i doktorica izjavili da je dijete od nekog poznatog ili od nekog fudbalera helikopter bi davno poletio po njih. Odveli su bebu na CT. Malena je spavala kasnije po povratku na KUM. Tužna slika koju sam vidjela svojim očima jeste otac ili pratnja bebe sjedi u čekaonici, i očekuje bilo kakvu vijest ali ništa…

Novinari redakcije portala Crna-Hronika kontaktirali su i ovlaštene osobe iz Univerzitetske bolnice u Foči ali do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na naše upite.

Policija i tužilaštvo istražuju nemar u Univerzitetskoj bolnici u Foči, beba hitno operisana u Sarajevu

Novorođenče iz Trebinja teško je povrijeđeno u Univerzitetskoj bolnici u Foči kada je, poslije poroda u toj ustanovi ispalo medicinskom osoblju i udarilo glavom o tvrdu podlogu, saznaje UNA.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

OBNOVITE HRSKAVICU prirodnim putem, izbjegnite operacije!

Prema nezvaničnim informacijama tek rođena djevojčica je zadobila frakturu lobanje na dva mjesta, zbog čega je operisana i nalazi se pod budnim okom ljekara u Sarajevu.

Izvori portala una.world kažu da prvi rezultati istrage ukazuju da je djevojčicu neposredno nakon poroda ispustila babica, te da je pala na pod. Međutim, ono što je nakon toga usljedilo ljekarima ne služi na čast. Navodno su olako prešli preko tog incidenta, a nije isključeno i da su pokušali da prikriju pad. Nikome ništa nisu prijavili, a poslije nekoliko sati zdravstveno stanje novorođenčeta se naglo pogoršalo.

Beba je hitno prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Ispostavilo se da ima teške povrede glave, pa je operisana i ukazana joj je neophoda pomoć. Tek su ljekari iz Sarajeva slučaj prijavili policiji, dok su u Foči i dalje ćutali.

Prijavu policiji potom je podnio i otac novorođenčeta, optužujući porodilište fočanske bolnice za nesavjestan rad i ugrožavanje života njegove kćerke.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju UNI je potvrđeno da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog šokantnog događaja, odnosno ko je odgovoran za povrijeđivanje bebe i skandalozno ponašanje zdravstvenih radnika nakon toga.

Marijana Elez, portparol PU Foča, kaže da im je cijeli slučaj prijavljen 20. avgusta, a porod je izvršen dan ranije.

“Dežurni ljekar KCU Sarajevo prijavio je da je u navedenu ustanovu dovezeno novorođenče sa povredama u predjelu glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča. Istog dana od strane oca novorođenčeta prijavljen je nesavjesan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela nesavjesno pružanje ljekarske pomoći”, rekla je Elez.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *