Vučić: Treba da pustimo Kosovo u UN, a mi ćemo brže u EU – to je neprihvatljivo

VIJESTI

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju naciji koje je najavio kao “historijsko” poručio je da je zapravo suština svega da Srbija pusti Kosovo da uđe u Ujedinjene nacije, a da će ona brže u Evropsku uniju dodavši da je to neprihvatljivo i da se neće desiti.

Temu u vezi s Kosovom podijelio je na tri dijela.

“Prvi je geopolitički utjecaj na stanje na Kosovu, a drugi je pozicija Srbije po pitanju Kosova. U skladu s tim želim vas obavijestiti da naša pozivija postaje sve komplikovanija zato što onako kako smo to vrlo precizno predvidjeli prije gotovo osam mjeseci, zapadne zemlje će pokušavati da kako oni misle, riješe problem Kosova na jedan ili drugi način, ulaskom Kosova u UN i zbog toga što misle da na taj način rješavaju unutarevropske probleme. Drugi način je bez ikakvog skrivanja taj da oduzmu argument Kosova iz ruke Vladimiru Putinu i Rusiji koji se mogu pozivati na taj presedan kao što i čine”, naveo je Vučić.

Rekao je da nije razumio demantij Evropske unije kada je rekao da se mijenja struktura razgovora u vezi sa Kosovom.

“Struktura se mijenja zato što mi na stolu imamo prijedlog dvije sile Njemačke i Francuske i o njemu moramo razgovarati i razmišljati. Stava sam da ne možete odbaciti taj prijedlog jer je to neodgovorno i nerazumno, ali isto tako mislim da ne možemo ni prihvatiti jer ću vam pojasniti šta su to crvene linije koje ne možemo prijeći. Ići će se u dva kolosijeka – jedan je taj koji ne mijenja arhitekturu, a on se uglavnom odnosi na sve moguće albanske zahtjeve jer su oni ti koji diktiraju teme. Naša najveća greška je bila što smo prihvatili da EU rukovodi procesom rješavanja konačnog statusa Kosova i od tada bez obzira na potpisan briselski sporazum nismo uspjeli na ozbiljan način uspostaviti zajednicu srpskih opština jer su nam svaki put govorili da će to biti sljedeći put”, dodao je predsjednik Srbije navodeći da je suština svega što se oko Kosova događa to da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne integracije, a zauzvrat bi dobila brzi ulazak u EU i značajnu ekonomsku korist.

Naveo je, shodno tome, da je stav Srbije to da je za ovu zemlju i zbog Ustava neprihvatljivo da Kosovo bude članica Ujedinjenih nacija.

“Zbog toga će Srbija snositi posljedice. Interesantno je i to da američke snage dolaze da zaštite teritorijalni integritet Kosova što je jasan signal nama Srbima na Kosovu da ne možemo očekivati poštovanje rezolucije UN-a. Mi smo poruku razumjeli kao i to da je međunarodno pravo odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile, ali nama kao državi ne preostaje ništa drugo nego da se pozivamo na to međunarodno pravo što jedini i radimo. Naravno pozicija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji je takva da ne moram ništa govoriti i zahvalan sam našem narodu. Mi ćemo nastaviti u skaldu sa međunarodnim javnim pravom s obzirom na sveobuhvatne akcije koje Priština sa svojim saveznicima iz Quinte poduzima na međunarodnom nivou za ulazak u brojne međunarodne organizacije. Mi u ovom trenutku imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova nastavit ćemo raditi svoj posao, to je za nas teško jer će velike sile svaku takvu odluku napadati, a mi smo previše mali da bismo se mogli boriti s njima. Ono što nas čeka je da 2. ili 3. novembra počne procedura o prijemu Kosova u Vijeće Evrope. Čekaju da mađarski član napusti Biro komiteta ministara i na njegovo mjesto dođe litvanski član, i onda će krenuti u proceduru koja traje dugo, ali sa jasnim ishodom da Kosovo uđe u Vijeće Evrope, ne bi li se izvršio dodatni pritisak na Srbiju”, naglasio je.

Naglasio je da Srbiji mogu uzeti sve, ali da će se ona nastaviti boriti svom svojom snagom.

“Politički, pravno ćemo se boriti, da čuvamo svoju zemlju, granicu, teritorijalni integritet. Izgledi su nam mali, ali kako god bilo u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu dok sam predsjednik, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i njegovog članstva u UN iako znamo da će oni na tome insistirati po raznim osnovama. Mi ćemo nastaviti pružati podršku našem narodu u svakom smislu i ta podrška će i kroz sljedeći budžet biti veća nego ranije”, poručio je Vučić.

Obraćanje Vučića uslijedilo je nakon njegovog učestvovanja na samitu u Pragu i na 77. sjednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.

Podsjetimo, Vučić je, po povratku iz New Yorka, rekao da Srbiji predstoji i politički i ekonomski težak period i da će se u narednih sedam do deset dana morati donijeti teške odluke za zemlju.

I premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Vučić planira objaviti neke strateške odluke i da će Srbija morati mijenjati poziciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *