Milorad Dodik: Ako nas blokirate, i mi ćemo vas, pa nek’ ova zemlja ide dođavola

VIJESTI

Član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, izjavila je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa novoizabranim predsjednikom RS, Miloradom Dodikom, da su pred nama izazovna vremena, te da je važno da imamo stabilne institucije Republike Srpske.

Što se tiče današnje konstitutivne sjednice Predsjedništva, vidljivo je da imamo različite stavove, poručila je Cvijanovićeva.

– Neću davati nikakve ocjene unaprijed. Vidjećemo kako će to funkcionisati. Moramo izaći iz okvira u kojem smo zarobljeni nekoliko godina, gdje je važnije napraviti nekom štetu nego zajednički raditi na opštem interesu – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik RS Milorad Dodik čestitao je Željki Cvijanović inauguraciju za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

– Međutim, važno je istaći da ovo što je pričao Komšić o približavanju BiH NATO nema veze sa istinom i predstavlja spin – poručio je Dodik.

Komšić je danas lagao masovno, istakao je Dodik, dodajući da će Cvijanovićeva, nažalost, brzo vidjeti da je teško sarađivati s ljudima kao što je Željko Komšić.

– Ako hoće da razgovaraju s nama, imaćemo dogovor, ako neće, to je njihova stvar – poručio je Dodik. Nećemo ostati u neustavnoj BiH, ponovio je Dodik svoj raniji stav.

On je dodao da će Republika Srpska raditi na promjeni Ustava kako bi bio u skladu s potrebama Srpske.

– Umorni smo od pokušaja da BiH uredimo kao zajednicu tri ravnopravna naroda. Danas se na inauguraciji vidjelo da druga dva člana Predsjedništva BiH to gledaju samo forme radi. Ako nas budu gonili iz BiH, mi ćemo iz nje izaći – poručio je Dodik.

– U decembru već ćemo imati nove zakone o kleveti i laži. Zahtjevi za neku apstraktnu slobodu dolazili su sa Zapada, a sam Zapad je davno donio zakone u vezi s tim. Polovinom sljedeće sedmice predočićemo niz mjera Vladi RS kako bi se uredile određene ekonomske mjere – rekao je Dodik koji je istakao istakao je danas da će Republika Srpska blokirati sve projekte na nivou BiH sve dok Sarajevo, odnosno bošnjački političari, ne prestanu s blokadama važnih razvojnih projekta u Srpskoj.

To je čisti pasjaluk. Pa sad slobodno napišite da nećete ništa dobiti dok ne odblokirate Buk Bijelu, Aerodrom u Trebinju… Slobodno recite da to blokira Dodik – istakao je on.

– Mi te stvari nećemo da trpimo. Ja i Željka smo saradnici 20 godina i jedno od drugog učimo. Ne slušamo ni Britaniju ni Njemačku, a kamoli nekog ko je potpuno periferan u tom pogledu. Ako nas blokirate, mi ćemo vas blokirati. To je naša reakcija. Deset godina su blokirali izgradnju bolnice u Banjaluci. Blokiraju gasovod. Blokiraćemo i mi njih. Pa nek ova zemlja ide dođavola – rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o današnjem govoru Željka Komšića o odnosu BiH prema NATO, Željka Cvijanović je poručila da se ona pridržava Ustava.

– Ono što sam primjetila kod izlaganja kolega jesu imaginacije i želje, a ne realna postavka zasnovana na zakonima i Ustavu. Mi možemo imati političke ciljeve, ali to ne smije da ide protiv Ustava. Srpski član Predsjedništva BiH je neko ko treba da duboko da zna da je izabran na teritoriji Srpske i da njene interese treba da brani – rekla je Cvijanovićeva i dodala.

– Za mene je poniženje da neko priziva stranu intervenciju i da može bilo ko sa strane da interveniše u radu domaćih institucija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *