Ovdje je sve otišlo dođavola: Učenik za opkladu od 30 eura pretukao profesora

VIJESTI

Uškoli za dizajn kože u Beogradu juče je došlo do brutalnog vršnjačkog nasilja, a danas je Više javno tužilaštvo u Vranju potvrdilo je slučaj maltretiranja dječaka u OŠ „Branko Radičević“ u Vladičinom Hanu. I ovo je samo dio, ono najaktuelnije, što se desilo za posljednja dva dana. Šta se ovo dešava u školama i zašto?!

Razbuktalo i brutalno vršnjačko nasilje koje se širi po školama Srbije kao i putem medija ostavlja bez teksta, ne samo roditelje, već i sve čija su zanimanja blisko povezana za rad sa djecom.

Predsjednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da je ovo samo vrh jednog ledenog brijega, a potom je prepričao i jednu bizarnu situaciju koja se desila u jednoj školi.

– Nastavnici rijetko pričaju o ovoj vrsti nasilja. Prvo jer ih je sramota, drugo jer će kolege misliti da su nesposobni. Bila je situacija u jednoj školi gdje su djeca opkladila da jedan učenik za 30 evra prebije profesora! Naravno on je to uradio i bez kazne prešao u drugu školu – ispričao je Antić.

Direktor zemunske OŠ “Gornja Varoš” Ilija Mirović prokomentarisao je snimak iz Trstenika na kom se vidi iživljavanje učenika nad profesorkom.

– Ova profesorka je veoma nježna i vidi se da je dobar profesor. Ali što se autoriteta tiče, kako uđete prvog dana u učionicu tako će vam biti sve vrijeme. Ali vjerovatno je sve otišlo dođavola ne samo u školama nego u državi – rekao je Mirović.

I ministar prosvjete Branko Ružić oglasio se povodom nedavnih slučajeva nasilja u školama, ali je u njegovim riječima izostala oštra osuda. On je, upitan za incidente, rekao da “u školama nema ekstremnog nasilja, ekstremno je samo u medijima”.

U saopštenju koje je izdao juče, on govori o tome kako je su “škole druga kuća za našu djecu”, da “o uzrocima neprimjerenog ponašanja možemo da razgovaramo i diskutujemo”, i da “promovišemo drugarstvo i toleranciju…”

– Škole su druga kuća za našu djecu. Od momenta od kad djeca ukorače u školsko dvorište, ona su pod nadzorom sistema prosvjete. Taj sistem, ma koliko da je oivičen raznim propisima, priručnicima, obukama, živi i funkcioniše zbog njegovih ljudi. Od čuvara i školskog policajca na ulazu, preko tetkica i saradnika, do nastavnika i direktora i svih zaposlenih u Ministarstvu prosvete. Vjerujem da nijedna od tih osoba nije poželjela da radi u školi, a da nema ljubav prema toj profesiji i samoj djeci – navodi Ružić u pisanoj izjavi i dodaje:

– O uzrocima neprimjerenog ponašanja možemo da razgovaramo i diskutujemo. Međutim, smatram da kao druga kuća škola ima i obavezu i mogućnost da se boljom koordinacijom još više udružimo da pomognemo djetetu koje trpi ili vrši nasilje. Isto tako, ako je nastavniku ili zaposlenom potrebna naša veća zaštita, podrška, savjet, da mi tu priliku ne smijemo propustiti – rekao je, piše Blic.

A danas, dan poslije ovog saopštenja, ministar Ružić pozvao je telefonom nastavnicu Tehničke škole iz Trstenika koja je pretrpjela nasilje od strane svojih učenika, kako bi joj pružio podršku, nakon nemilog događaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *