Dječaku odstranjena slezena nakon stravičnog vršnjačkog nasilja

VIJESTI

Jeziv slučaj vršnjačkog nasilja u Srbiji desio se jučer u Subotici kada je učenika osmog razreda jedne osnovne škole na hodniku srušio đak iste škole.

Prilikom pada dječak je zadobio teške povrede uslijed kojih je hitno operisan i izvađena mu je slezena. Sve se odigralo u poslijepodnevnoj smjeni, tokom odmora, a kamere su zabilježile ovaj incident.

Kako prenose subotički mediji, učenik 8. razreda napadnut je s leđa. Dječak je, prema riječima oca, prilikom pada zadobio povrede rebara i slezene koja mu je u Općoj bolnici odstranjena. Iz škole su potvrdili da postoji videozapis ovog incidenta, te da se postupa po protokolu.

Sve se odigralo u poslijepodnevnim satima, tokom odmora u holu škole, a kamere su zabilježile ovaj incident zbog kog je dijete nad kojim je izvršeno nasilje završilo na operacionom stolu.

– Na snimku se jasno vidi koškanje, guranje i udaranje mog djeteta koje je okrenuto leđima. To radi grupa od nekoliko učenika. Moj sin nastavlja put ka učionici i iz te grupe se izdvajaju jedan dječak koji mu prilazi, opet s leđa, i bukvalno ga je “počistio”, kao što u karateu izgleda čišćenje. Dakle, znatno viši i krupniji dječak je počistio moga sina od 45 kg i to s leđa. Pri padu ruka mog djeteta je bila ispod tijela i on svojom rukom gnječi rebra i dolazi do rupture slezene – priča otac maloljetnog dječaka koji je pretrpio nasilje.

Odmah nakon poziva, otac se upućuje u školu gdje zatiče svoje dijete koje se žali na bolove u rebrima i stomaku.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Naš mladi oftamolog je vođa tima koji je otkrio uspješnu formulu za poboljšanje vida. Evo i na koji način…

– Nisam ni slutio da su povrede toliko ozbiljne jer je moj sin sve vrijeme u školi sjedio i razgovarao sa mnom, ali se žalio na bolove pa smo potražili ljekarsku pomoć. U bolnici je ustanovljeno nagnječenje rebara, ali i ruptura te, da je tako nazovem šolje u kojoj leži slezena i da mora da ide na operaciju koja podrazumijeva vađenje slezena. Dijete je sada stabilno, vitalni parametri su u redu i u bolnici je na postoperativnom oporavku. Poznajem ljude koji žive bez slezene i znam da ćemo od sada morati da budemo veoma oprezni kod svake prehlade i virusa. Svaka temperatura će biti problem – rekao je otac.

Otac osmaka koji je pretrpio nasilje objašnjava da ovo nije prvi put, već da je njegov sin godinama izložen verbalnom, psihičkom, pa i fizičkom maltretiranju od strane pojedinih vršnjaka, te najavljuje pravnu borbu protiv svih koji su odgovorni za jučerašnji događaj.

– Jutros sam bio u policiji i oni će dalje postupati po protokolu. Ono što ja kao pojedinac mogu učiniti je da protiv svih vinovnika, njihovih roditelja i same škole podnesem tužbe. Policija radi svoj posao, a oni koji nisu radili svoj će snositi posljedice. Ja ću oboje moje djece da ispišem iz te škole. Od prvog razreda upozoravam da dijete dolazi kući plačući, da je izložen raznim vrstama nasilja. Zamislite kako se osjeća dijete kom bace užinu kroz prozor ili polome naočare. Upozoravao sam učiteljicu, odjeljenskog starešinu, psihološko-pedagošku službu, ali su reakcije izostale i evo šta se juče dogodilo – završava ogorčeni otac.

Iz OŠ su potvrdili škola posjeduje snimak incidenta, te dodaju da se postupa po protokolu koji je predviđen u ovakvim situacijama.

– Pogledali smo video zapis, sve se odigralo u tridesetak sekundi. Tim za vršnjačko nasilje je već sazvan, sastaje se danas, a djeca učesnici u prisustvu roditelja daju izjave. Nema nikakvog zataškavanja, svi roditelji su momentalno obaviješteni i škola radi sve po protokolu po kom se postupa u ovakvim situacijama – izjavio je direktor škole, prenosi Subotica.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Naš mladi oftamolog je vođa tima koji je otkrio uspješnu formulu za poboljšanje vida. Evo i na koji način…

– Jedini slučaj koji smo imali sa dječakom koji je juče povrijeđen je kada su mu u 5. razredu polomljene naočale, tada smo se svi angažovali i riješili slučaj.– Iz škole su me zvali i rekli da je dijete palo i da se žali na bolove u rebrima i stomaku. Ljekarsku pomoć niko nije pozvao. Kada sam otišao do škole pitao sam ga šta se dogodilo, ali je rekao da ne zna, da je u pitanju djelić sekunde. Kada sam pogledao snimak, sve mi je bilo jasno. Napadnut je s leđa, nije imao nikakve šanse da se odbrani. Tražio sam u školi da se pozove policija i direktor, ali sam dobio odgovor “da to tako ne ide” – navodi sagovornik koji je dijete potom sam odveo u bolnicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *