VIJESTI

Ostali smo bez ruske nafte, evo koliko će to da košta “malog” čovjeka

  • 5 Decembra, 2022
  • 0

Danas stupa na snagu embargo na izvoz sirove ruske nafte morskim putem u okviru jednog od paketa sankcija EU, kojim je pogođena i Srbija. Praktično od danas nećemo

Ostali smo bez ruske nafte, evo koliko će to da košta “malog” čovjeka

Danas stupa na snagu embargo na izvoz sirove ruske nafte morskim putem u okviru jednog od paketa sankcija EU, kojim je pogođena i Srbija. Praktično od danas nećemo moći da se snabdevamo ruskom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF) ili bilo koje luke ili morskim putem.

To znači, kako je i potvrđeno sa više strana, da ćemo sada naftu dobavljati sa drugih tržišta zemalja proizvođača nafte, što bi moglo da postavi i pitanje cene. U poteklom periodu bilo je meseci kada je ruska nafta bila i do 30 dolara jeftinija u odnosu na druga tržišta.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom stupanja na snagu embarga na izvoz sirove ruske nafte morskim putem u okviru paketa sankcija EU prema Rusiji, da će to imati uticaja na našu ekonomiju ali da je Srbija energetski stabilna zemlja.

Proteklih meseci Srbija se spremala za naftni embargo na rusku naftu, skladišta su puna. Tri četvrtine potreba za naftom Srbija pokriva uvozom, i u NIS-u tvrde da su spremni da održe stabilnost snabdevanja.

Kako ova mera pogađa Srbiju?

Sva sirova nafta koju Srbija uvozi dolazi tankerima do Omišlja na Krku i otuda se preko Jadranskog naftovoda transportuje za Srbiju, na reci Dunav. Odatle se preko Novog Sada nafta transportuje do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje. Do pre nekoliko meseci, gotovo dve trećine nafte dobijali smo iz Iraka – oko 45 odsto ukupne količine uvoza. Iz Kazahstana nam je dolazilo 10 odsto nafte i iz Norveške oko 1 odsto. Iz Rusije je tankerima stizalo u proseku oko 15 odsto naših potreba, kasnije je ovaj procenat uvećavan, a imajući u vidu da je ruska nafta poslednjih meseci bila značajno jeftinija na tržištu.