“Mislio sam da sam pregazio kabl ili crijevo”: Slavoljub je ubio dječaka (4) koji je stajao pored puta, pa se sramno…

VIJESTI

Slavoljub Jocić (49) iz Popovca koji je optužen da je 12.maja 2021. godine oko 8.45 časova u Popovcu nepridržavajući se saobraćajnih propisa kombijem naleteo na dečaka Edina Krstića (4) iz tog sela i usmrtio ga na licu mesta, negirao je na današnjem početku suđenja u Osnovnom sudu u Nišu krivicu za tešku saobraćajnu nesreću. On je optužen da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zatražilo kaznu od šest godina zatvora i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine.

 

Optužnim predlogom Jociću je stavljeno na teret da je, vozeći kombi marke “sitroen džamper”, započeo radnju isključivanja iz saobraćaja “pre nego što se uverio da tu radnju može da da izvrši na bezbedan i propisan način”.

 

– Sa kolovoza Železničke ulice, kojom se do tada kretao u smeru Ulice Dragoljuba Đorđevića, skrenuo je u desno na travnatu zemljanu površinu nakon čega je nastavio da se kreće na navedenoj površini, iako ista nije namenjena za saobraćaj vozila pa je desnim bokom svog vozila, u predelu između prednje i zadnje osovine, udario u zadnji deo bicikle sada pokojnog Edina Krstića koji je stajao na navedenoj površini sa desne strane bicikle gledano u smeru Ulice Maršala Tita nakon čega je došlo do obaranja oštećenog posle čega je pneumatikom, odnosno zadnjim desnim točkom, pregazio gornji levi deo tela i glave oštećenog, te je oštećeni zadobio tešku telesnu povredu opasnu po život na granici sa bezuslovno smrtonosnom povredom, usled koje je preminuo na licu mesta, stoji u optužnici koju je pročitao zamenik Osnovnog javnog tužioca u Nišu Stefan Anđelković.

Nis Popovac poginulo dete 08 foto RAS Branko Janackovic
Čovek je vikao: “Stani, stani”…

Jocić se branio da se kretao popisanom brzinom Ulicom Maršala Tita i da u Železničkoj ulici nije video nikoga kada je krenuo da se okreće kombijem.

– Pošao sam do magacina po robu ali sam svratio prvo do pošte da platim račune. Išao sam 20 do 30 kilometara na čas. Video sam da je gužva ispred pošte. Dao sam desni žmigavac ušao sam u ulicu kod Pošte i stao na četiri, pet sekundi. Kada sam skretao udesno, nikoga nije bilo u ulici. Tu se nalazi kao mali kružni tok. I sada bih uradio isto kao i većina vozača. Pogledao sam levo, desno i pravo, ubacio u prvu brzinu i skrenuo desno. Prozor je bio otvoren. Čovek koji je bio na ulici sa kolicima, počeo je da viče: „Stani, stani“! Rekao mi je: „Kreni nazad!“ Krenuo sam metar unazad i stao sam. Palo mi je na pamet da sam nagazio kabl ili crevo. Izašao sam iz kombija, ljudi su prilazili. Majka je naišla, nosila je dete u rukama, tražila je da je odvezem do Hitne pomoći. Ja sam je pitao gde ti je dete bilo. Kaže, igralo se u travi. Rekao sam joj da mi treba 15 do 20 minuta do Hitne pomoći i da je bolje da idemo u ambulantu koja je na pet metara odatle, da bi ukazali pomoć detetu. Zajedno smo otišli. Ona ga je nosila u rukama, doktor je prihvatio povređenog Edina. Nakon toga je došla Hitna pomoć i policija. Ja sam bio u šoku, ispričao je Jocić danas pred sudom. On je ponovio da kada je skrenuo u uličicu kod pošte nije uočio Edina.

Nis Popovac poginulo dete 03 foto RAS Branko Janackovic

-Smatrao sam da je bezbednije da napravim polukružno okretanje nego da se vraćam u rikverc, jer je onda slabija preglednost. Dok sam skretao udesno nisam video dete, iako sam gledao kroz retrovizor i kroz staklo. Nisam osetio ni udarac ni dete da sam udario jer na tom delu put nije asfaltiran već je zemljani. Kada sam hteo da napravim polukružno okretanje ulica je bila čista, nikog nije bilo. Krivo mi je što nije bila nijedna kamera, rekao je Jocić.

Nepredvidiva prepreka

Njegov branilac advokat Tanja Savić rekla je da je Jocić postupao u skladu sa zakonom o saobraćaju te da je dečak za njega predstavljao „nepredvidivu prepreku“ jer nije mogao da ga uoči na mestu na kojem je stajao.

Nis Popovac poginulo dete 06 foto RAS Branko Janackovic

-Okrivljeni će dokazati da konkretnom prilikom nije postupao sa bilo kojim stepenom svesnosti i olakog držanja da do negativnih posledica može doći. On je postupao u skladu sa propisima i zakonom o bezbednosti javnog saobraćaja, s obzirom da je dugogodišnji vozač. Edin je za njega predstavljao nepredvidivu prepreku jer nije mogao da ga uoči na mestu gde se nalazio. Posledice su velike ali je on postupao u skladu sa zakonom i povećanom pažnjom jer se radi o naselju u kojem živi i zna kretanje njegovih stanovnika, rekla je Savićeva. Ona je predložila novo komisijsko saobraćajno – tehničko veštačenje i rekonstrukciju na licu mesta jer smatra da će se tako da se pokaže da, s obzirom na visinu trave, visinu kombija i visinu stakala, Jocić nije mogao da vidi gde se dečak nalazi na travi.

Pogrebna povorka sa kov;egom nastradalog dečaka na raskrsnici na kojoj je nastradao

Zamenik OJT Anđelković i zastupnik porodice oštećenog advokat Maja Zdravković, usprotivili su se tom predlogu, iskatavši da su izjave svedoka i veštaka saglasne i da nema potrebe ni za novim veštačenjem ni za reknstrukcijom. Anđelković je rekao da će tokom postupka dokazati da je do nesreće i pogibije dečaka došlo krivicom okrivljenog Jocića.

Kombi je udario direktno u njega

Kako je “Blic” pisao neposredno posle nemilog događaja, tragedija se desila dok je dečak sa majkom išao ka kući.

-Bili smo u pošti i taman smo pošli kući, a on je stajao sa strane da me sačeka. Odjednom se zaleteo kombi i direkt u njega je udario – ispričala je ranije za “Blic” Kristina Krstić, majka nastradalog četvorogodišnjeg dečaka.Dečak je po njenim rečima bio sav krvav i išla mu je krv iz ustiju i nosa. Ona je bila udaljena oko 100, 200 metara od mesta udesa, potrčala je ka njemu, odmah ga u rukama odnela do obližnje ambulante. Međutim dečak je podlegao teškim povredama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *