OVO BI MOGAO BITI EPICENTAR U SLUČAJU RAZORNOG ZEMLJOTRESA U SRBIJI: Seizmolog otkrio koje područje je NAJTRUSNIJE

VIJESTI

– Srbija može da kontroliše svoju seizmičnost. Znanje i mogućnosti su takve da mi možemo da prođemo sa štetama, ali nikako ne smemo da imamo ljudske žrtve i rušenje zgrada – rekao je Nedeljković.

Nedeljković je pojasnio da je Turska seizmologija svetskog nivoa, ali da je problem zemljotres koji se može pojaviti jednom u 1000 ili 500 godina, odnosno na zemljotres magnituda 7,5 stepeni.

– Prvi zemljotres je iscrpeo otpornost tih objekata, međutim posle njega dešava se odmah novi zemljotres, koji i dalje razara tu zgradu koja više nema one kapacitete – naglasio je Nedeljeković.

1 / 13 FOTO: PROFIMEDIA

Seizmolog je kazao da građevinci, koji su pravili zgrade nisu uvažili zemljotresni rizik, odnosno više jakih zemljotresa, kao i da sve zgrade koje se nisu srušile treba sanirati jer su ovim događajem načete.

– Najbitnije je da se regulativom propiše kako da se branimo. Nije uvažen problem združenosti zemljotresa i zbog toga građevinski rizik nije postavljen na svetskom nivou – kazao je Nedeljković.

Seizmolog objašnjava da je takva situacija i u Srbiji, da se zgrade grade da izdrže jedan zemljotres, što, kako je kazao, mora da se promeni jer se kod nas pojavljuju združeni zemljotresi.

Pričajući o zemljotresu u Turskoj i Siriji, Nedeljković smatra da se desila sezmo-tektonska deformacija i pukotina od preko 70 kilometara dugačka.

Upitan koja su najtrusnija područja u Srbiji, Nedeljković je rekao da je do 1980. godine Kopanonik bilo područje na kojem su bili zemljotresi od šest stepeni, posle toga je usledio zemljotres od osam stepeni, dodajući da je taj deo najtrusniji u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *