VIJESTI

Danas nas čeka potop: Evo gdje će pasti kiše koliko za mjesec dana!

  • 24 Septembra, 2023
  • 0

Prvi dan jeseni obeležile su turbulentne vremenske prilike, pa je tokom jučerašnjeg dana živa na termometru dobacila do 35. podeoka, da bi tokom popodnevnih i večernjih časova nevreme

Danas nas čeka potop: Evo gdje će pasti kiše koliko za mjesec dana!

Prvi dan jeseni obeležile su turbulentne vremenske prilike, pa je tokom jučerašnjeg dana živa na termometru dobacila do 35. podeoka, da bi tokom popodnevnih i večernjih časova nevreme opustošilo pojedine gradove. Hladni talas zadržaće se i danas nad Srbijom, a temperature će pasti za čak 10 stepeni!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) juče je izdao upozorenje za područje Srbije na obilne padavine, lokalnu pojavu grada i olujni vetar. Crveni i narandžasti meteoalarmi su za nedelju uveliko bili upaljeni za celu teritoriju Srbije, a odnosili su se na kišu i grmljavinu.

Relativno visoke temperature će zameniti zahlađenje uz kišu, a niže temperature će trajati i narednih pet dana, iako za sada nije prognozirana kiša od ponedeljka.

Vremenska prognoza

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Vremenska prognoza

Za 24 časa će pasti mesečna količina padavina

Prema najavi RHMZ-a, moguće su lokalne pojave kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina.

Obilne padavine se posebno očekuju u drugom delu dana. RHMZ je prognozirao da će pasti od 40 do 80mm kiše, a lokalno i oko 100 mm za 24h, što predstavlja mesečnu količinu padavina.

Pola Srbije u crvenom meteoalarmu

Narandžasti i crveni meteoalarmi upaljeni su za teritoriju Srbije. Odnose se na kišu i grmljavinu, a predstavljaju opasno, odnosno vrlo opasno vreme.

Za pola Srbije je upaljen crveni meteoalarm, a za drugu polovinu narandžasti i žuti.

Vodostaji više reka će biti u porastu

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje, a odnosi se na nedelju i ponedeljak.

Na Kolubari i Jadru sa pritokama, Limu, na gornjem toku Zapadne Morave, Đetinji, Skrapežu, Moravici, Bjelici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Meteoalarm za nedelju

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Meteoalarm za nedelju

Crveni meteoalarm koji upozorava na kišu i grmljavinu za sutra se odnosi na Bačku, Banat, Srem, Beograd, Zapadnu Srbiju i Šumadiju.

Nezapamćeno nevreme u Šidu

Nevreme je juče posebno zahvatilo Šid, gde je došlo do olujnih padavina, grada, jakih vetrova i nestanka struje.

U ovom gradu je takođe došlo do nestanka struje jer je oluja počupala stubova dalekovoda Sremska Mitrovica — Šid, usled čega je 11.000 meštana ostalo bez struje.

.

Nevreme je pogodilo i druge gradove

Olujno nevreme prvo je zahvatilo Novi Sad, gde je jak grad sa pljuskovima oterao izletnike sa Fruške gore juče u toku dana. Pljusak je započeo oko 17 časova, a nakon srpske Atine, nevreme se premestilo u okolne delove.

Zastrašujući prizori zabeleženi su u Ravnom Selu, kod Vrbasa, gde se nadvio crni oblak koji je najavio olujno nevreme, praćeno grmljavinom i jakim vetrom.

Ulice su ostale poplavljene u Zrenjaninu, koji je bio prvi na udaru u Banatu, dok je oluja zabeležena i u Smederevu, gde je pljusak sa grmljavinom čupao drveće i strujne kablove.

Stabilizacija za kraj septembra

Iako će biti velikih količina padavina, ova epizoda će biti kratkotrajna i meteorolog Slobodan Sovilj očekuje da već u narednoj sedmici dođe do stabilizacije vremena i da poslednja nedelja septembra bude stabilnija i relativno topla za ovo doba godine.

Maksimalne temperature će biti od 25 do 27 stepeni. Jutra će biti naravno sveža, ali dnevne temperature ostaju i dalje iznad proseka.

Topao oktobar i topla jesen

Sovilj je kazao i da se prognozira topao oktobar, ali i topla cela jesen. Pozitivno odstupanje temperature neće biti kao u septembru, dodao je.

Prognozira se topla jesen

FOTO: FOTO NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Prognozira se topla jesen

– Zaista smo imali septembar koji će sigurno biti na vrhu liste najtoplijih. Trenutno je to pozitivno odstupanje temperature čak 5 stepeni. Znači da je ovaj septembar za čak pet stepeni topliji u odnosu na prethodni 30-godišnji period. Samo je u Beogradu srednja maksimalna temperatura 29,3 stepena u ovom dosadašnjem delu meseca, i u svakom slučaju do kraja meseca će ostati znatno iznad normale – kazao je on.

Letnji dani i u oktobru

Prema njegovim rečima, ipak, i oktobar i nastupajuća jesen, iako će imati pozitivno odstupanje temperature, ono će biti manje.

Očekuje se odstupanje od 1 do 2 stepena. Tako je prognozirana srednja maksimalna temperatura za oktobar od 18 do 21 stepen u nižim predelima. Procenjuje se da bi moglo da bude do pet letnjih dana u nižim predelima, a to su dani kada maksimalna temperatura prelazi 25 stepeni.

– Iako će prva sedmica oktobra biti relativno suva i relativno stabilna, u nastavku meseca, u drugoj i trećoj dekadi treba računati na povremena naoblačenja pa će mesečna količina padavina biti prosečna, od 40 do 70 mm u nižim predelima – kazao je Sovilj za „Blic“.