VIJESTI

Horor: Dečak ubio ujaka – zbog afere sa ujnom Slađanom

  • 25 Septembra, 2023
  • 0

Završeno je treće suđenje za ubistvo Domagoja Novoselnika u Vrisniku na Hvaru. Matija Franc (27), nećak ubijenog, osuđen je na sedam godina zatvora, dok je njegova supruga Slađana

Horor: Dečak ubio ujaka – zbog afere sa ujnom Slađanom

Završeno je treće suđenje za ubistvo Domagoja Novoselnika u Vrisniku na Hvaru. Matija Franc (27), nećak ubijenog, osuđen je na sedam godina zatvora, dok je njegova supruga Slađana Novoselnik (40) osuđena na četiri godine i deset meseci zbog podstrekavanja.

Tako je završena 12 godina duga saga, prenosi “Dalmacija Danas”. U leto 2011. godine, prema optužnici, tada maloletni nećak odlučio je da nožem ubije svog ujaka, kod kojeg je svakog leta dolazio da radi u njegovoj firmi na Hvaru, da bi sa Slađanom započeo novi život.

Za to ih tereti optužnica, a možda i najvažniji dokaz nalazi se u SMS porukama koje su mladić i “fatalna ujna” neko vreme razmenjivali. Njihova veza počela je kada je nećak imao 15 godina, navodi tužilaštvo.

Treće suđenje

Sudsko veće na čelu sa sudijom Vladimirom Živaljićem u prvom suđenju u septembru 2012. osudilo je Slađanu na 22 godine zatvora zbog podstrekavanja, a njenog nećaka na 10 godina zatvora.

Vrhovni sud je tada u svojoj odluci, između ostalog, naveo i da se mora uzeti u obzir da sam optuženi mladić negira bilo kakvu ulogu svoje ujne “u stvaranju i održavanju volje za ubistvom Novoselnika”. Tada su dali jasnu instrukciju da se pažljivo proceni da li nečinjenje, odnosno nesuprotstavljanje odluci izvršioca, potpada pod podstrekavanje kao oblik saučesništva u ubistvu, piše “Slobodna Dalmacija”.

Nakon poništenja te prve presude, u drugom suđenju u septembru 2017. godine, sudsko veće sudije Damira Romac Slađanu oslobađa krivice, a mladić je potom osuđen na osam godina zatvora. Međutim, u junu 2019. Vrhovni sud je ponovo poništio presudu, ovoga puta iz proceduralnih razloga, odnosno bitne povrede postupka, jer na suđenju nisu pročitani iskazi svedoka koji su uredno pozvani i nisu se odazvali.

Tada je Vrhovni sud ukinuo i istražni zatvor nećaka koji je bio u istražnom zatvoru od jula 2011. do aprila 2013. godine, kada je pušten na slobodu, da bi krajem januara 2018. godine ponovo završio u zatvoru odlukom Vrhovnog suda, jer mu je izrečena kazna veća od pet godina zatvora.

U 2019. predmet je primila sudija Višnja Strinić, koja je šest puta pokušavala da započne ročište, ali su sva odlagana zbog toga što nećak nije imao novca da otputuje u Split, zbog promene advokata i pripreme odbrane, kao i zbog pandemije koronavirusa i zemljotresa u Baniji, zbog čega okrivljeni sestrić i pojedini svedoci iz Petrinje nisu primali pozive.

Nećaka nazvala monstrumom