VIJESTI

KATAKLIZMIČNI PRIZORI NEVREMENA: Tuče grad, formirao se olujni sistem: “Ovo kada vidim, SAMO KAŽEM POMOZI BOŽE” (VIDEO)

  • 1 Jula, 2024
  • 0

Snažno nevreme, koje je prethodno najavljivano, tokom večeri je stiglo u Srbiju. Prvi na udaru su Bačka Palanka, gde sve vreme tuče grad, Batrovci i Šid. Na društvenim

KATAKLIZMIČNI PRIZORI NEVREMENA: Tuče grad, formirao se olujni sistem: “Ovo kada vidim, SAMO KAŽEM POMOZI BOŽE” (VIDEO)

Snažno nevreme, koje je prethodno najavljivano, tokom večeri je stiglo u Srbiju. Prvi na udaru su Bačka Palanka, gde sve vreme tuče grad, Batrovci i Šid.

Na društvenim mrežama pojavljuju se zastrašujući snimci nevremena u ovim delovima Srbije.

Podsetimo, MUP je ranije danas izdao upozorenje na snažno nevreme u Srbiji i apelovao na oprez.

Naime, olujni sistem formiran je kod Bačke Palanke, a kako se navodi na Instagram stranici “192”, najjače nevreme trenutno je na zapadu Srema.

“Šta je ovo, kao iz horor filma”, samo je jedan od komentara korisnika, koji su u šoku zbog nevremena koje je pogodilo Bačku Palanku.

“Ovo kada vidim lično ja, a mislim i većina ljudi,samo kaže pomozi Bože i to je sve”, glasi jedan od komentara prestravljenih korisnika.

U Batrovcima uveliko pada grad.

Objavljena je i fotografija na kojoj se vidi grad veličine oraha u Batrovcima.

Prizor superćelije u Šidu je u najmanju ruku zastrašujuć.

Snimak snažnog nevremena dolazi i iz mesta Laćarak u Sremskoj Mitrovici.

RHMZ: Nevreme u Srbiji večeras posle 19 sati

“Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, lokalnom pojavom grada i jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova, sa područja Hrvatske i severnih delova BiH, u zapadnoj visinskoj struji premešta se ka Bačkoj i Sremu i prve padavine očekuju se posle 19h”, stoji u upozorenju objavljenom u 18.28 sati.

Kako stoji na sajtu RHMZ, večeras, u toku noći i sutra očekuju se grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i vetrom olujne jačine. U većini mesta pašće između 20 i 40 mm, a u delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije i do 80 mm kiše za 24 h, lokalno i više. Dnevna temperatura će u većini mesta biti u padu za 10 do 13 °S.

RHMZ
FOTO: PRINTSCREEN RHMZ

Takođe, i na području Beograda večeras, u toku noći i sutra očekuju se grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom, piše u upozorenju RHMZ.

Meteorolog Todorović upozorio da može doći do poplava

Meteorolog Nedeljko Todorović je upozorio na moguće probleme koje olujne nepogode mogu izazvati.

– U gradovima, odvodi i kanalizacija neće moći da prime veliku količinu kiše, što može dovesti do poplava na ulicama, posebno u podvožnjacima. U planinskim predelima mogu se desiti bujične poplave manjih potoka – upozorio je.

MUP izdao upozorenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, uputili su upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije za hitno preduzimanje operativnih i preventivnih mera.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda za večeras, noćas i sutra teritoriju Republike Srbije očekuju grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za veoma kratko vreme.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, vodeći se najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, hitno su obavestili Mačvanski i Kolubarski okrug da proslede upozorenje gradskim i opštinskim štabovima, kao i da vatrogasci- spasioci vrše obilazak stanovništva sa akcentom na potencijalno kritične tačke.

Takođe, obavešteni su i upozoreni Beograd, Sremska Mitrovica i Kragujevac, dok su svi ljudski i materijalno-tehnički resursi stavljeni na raspolaganje, u cilju spasavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ostalih nadležnih organa.